Pierre Van Damme: ‘Alle vaccins in ons land zijn bijzonder werkzaam, ook tegen Britse variant’
Pierre Van Damme (archief) Foto: Jan Van der Perre

Alle coronavaccins die in ons land gebruikt worden, zijn bijzonder werkzaam, ook tegen de Britse variant. Dat benadrukte vaccinoloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce vaccinatie, zaterdag tijdens de wekelijkse briefing over de vooruitgang van de vaccinatiecampagne in ons land. Het AstraZeneca-vaccin wordt voorlopig niet toegediend bij 55-plussers, maar Van Damme benadrukt dat dat niet wil zeggen dat het voor hen niet werkt.

Volgens een recente studie stijgt de doeltreffendheid van het AstraZeneca-vaccin hoe groter de periode is tussen de eerste en de tweede prik. Als een tweede dosis toegediend wordt 4 tot 12 weken na de eerste dosis, zien we twee weken na de tweede dosis een doeltreffendheid van 59,5 procent tegen milde vormen van covid-19. Als er twaalf weken gewacht wordt, stijgt die doeltreffendheid tot 82 procent.

‘Tijdens die studie is niemand meer in het ziekenhuis beland. Dat is tot nu toe onder de radar gebleven, maar het is vergelijkbaar met Pfizer en Moderna’, aldus Van Damme.

Het AstraZeneca-vaccin wordt momenteel niet toegediend bij 55-plussers, maar wordt vanaf volgende week wel gebruikt voor zorgverleners tussen de 18 en 55 jaar die daarvoor in aanmerking komen. Van Damme benadrukt nogmaals dat dit niet wil zeggen dat AstraZeneca niet werkt bij oudere leeftijdsgroepen. ‘Er zijn gewoon nog onvoldoende gegevens, er lopen nog studies in de Verenigde Staten en ook vanuit het Verenigd Koninkrijk verwachten we nog resultaten.

De Britse variant

De vaccinoloog is er ook gerust in dat de drie vaccins goed werken tegen de Britse variant, die intussen al in 30 tot 35 procent van de onderzochte stalen wordt vastgesteld. Over de Zuid-Afrikaanse variant, die op dit moment in 2 tot 3 procent van de geanalyseerde distributiestammen wordt waargenomen, is het nog te vroeg om sterke uitspraken te doen. Van Damme zegt wel dat het mogelijk is dat de opmars van de Britse variant ervoor zorgt dat de Zuid-Afrikaanse variant onder controle gehouden wordt.

Volgende week krijgen in ons land 58.750 mensen een eerste prik Pfizer/BioNTech, 4.600 Belgen krijgen een eerste Moderna-vaccin toegediend. In de vaccinatiecentra wordt ook gestart met het toedienen van AstraZeneca, in eerste instantie dus aan zorgverleners tussen 18 en 55 jaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in