In de Amerikaanse Senaat hebben de Democraten deze week verschillende keren nieuwe beelden of montages laten zien om hun betoog kracht bij te zetten. Ook Trumps advocaten hebben vrijdag een montage getoond van net geen tien minuten. In de video (zie hierboven) is te zien hoe Democratische kopstukken het woord ‘fight’ gebruiken.

Met de montage wil advocaat David Schoen aantonen dat ook Democratische politici vaak strijdlustige retoriek gebruiken tijdens hun speeches, en dat ze Trumps toespraak voor de bestorming van het Capitool ook in die context moeten zien.

Net voor Schoen zijn montage toonde, verweet hij de Democratische aanklagers nog dat ze citaten van voormalig president Trump uit hun context rukken en als bewijs opvoeren.

Ook zei Schoen eerder deze week, op het conservatieve Fox News, dat Democratische politici regelmatig even opruiende taal gebruiken, maar dat ze nu eenmaal niet zo’n toegewijde volgers hebben als president Trump.

Het proces gaat voort tijdens het weekend. Vandaag mogen de aanklagers en de verdediging nog kort repliceren. De kans bestaat dat er zaterdagnacht nog een uitspraak volgt. Maar de uitslag staat vast. Enkele van de ‘onafhankelijke juryleden’ overlegden deze week zelfs open en bloot met Trumps advocaten.

Eerder deze week gaven de Democraten nooit eerder vertoonde beelden vrij van hoe Mike Pence en enkele senatoren moesten wegvluchten toen een gewelddadige meute het Capitool bestormde.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig