‘Capitoolbestormers opgeruid? Absurde en monsterlijke leugen’, pleit Trumps verdediging
Advocaat Michael T. Van der Veen opende het pleidooi ter verdediging van voormalig president Trump. Foto: U.S. Senate TV via Reuters

Trumps advocaten krijgen vrijdag de kans om de voormalig president te verdedigen op zijn tweede impeachmentproces. Ze noemen het proces zelf ‘ongrondwettelijk’ en ‘een poging om Trump en zijn kiezers te censureren’.

Advocaat Michael T. Van der Veen noemde bij de opening van zijn pleidooi het artikel dat de Democraten tegen Trump goedkeurden wegens het ‘aanzetten tot opstand’ in verband met de bestorming van het Capitool op 6 januari ‘een onterechte politieke wraak en zonder meer ongrondwettig’. De Senaat besliste dinsdag echter al dat de procedure conform de grondwet was.

Trump heeft in zijn toespraak voor de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers niet tot geweld opgeroepen, zei Van der Veen nog in de Senaat. De bewering van de Democraten dat de Republikein de betogers had aangespoord, is een ‘absurde en monsterlijke leugen’, aldus de advocaat. De uitlatingen van Trump waren ‘gewone politieke uitspraken’ die onder het recht op vrije meningsuiting vallen.

Trump heeft zich als president steeds voor law and order ingezet, aldus nog Van der Veen. ‘De geschiedenis zal deze schandelijke inspanning optekenen als een opzettelijke poging van de Democratische partij om niet alleen president Trump, maar ook de 75 miljoen Amerikanen die voor hem stemden, te besmeuren, censureren en cancelen’, zo citeerde CNN Van der Veen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig