Op 13 februari kunnen we weer naar de kapper. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Maar kappers zullen zich wel aan strenge veiligheidsmaatregelen moeten houden. Een overzicht.

Velen hebben er lang naar uitgekeken. Vanaf zaterdag kunnen we opnieuw naar de kapper. Al zal dat kappersbezoek er waarschijnlijk anders uitzien dan u gewoon bent. Kappers mogen enkel openen als ze zich aan strenge veiligheidsmaatregelen houden.

Zo zal er tussen twee behandelingen telkens een wachttijd van 10 minuten ingepland moeten worden. Dat om reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte toe te laten.

Kappers mogen ook enkel op afspraak werken. Even binnenlopen voor een knipbeurt kan dus niet meer. Ook mag er niet aan huis geknipt worden.

Klanten zullen ook steeds buiten moeten wachten tot ze aan de beurt komen. En de kapperszaak moet voldoende verlucht worden. Zo kunnen bijvoorbeeld ramen en deuren openblijven.

Uiteraard geldt er ook een mondmaskerplicht.

Deze maatregelen zullen ook gelden voor de andere niet-medische contactberoepen. Zij moeten wel nog wachten tot 1 maart om de deuren te mogen openen.

Steven Van Gucht van Sciensano benadrukt het belang van het naleven van de maatregelen: ‘Het heropenen van de kappers betekent dat er 1 miljoen extra dichte contacten per week erbij zullen komen’, zei hij vrijdag. ‘Het virus circuleert nog steeds, maskers zijn essentieel om te vermijden dat de epidemie opnieuw oplaait. Voldoende ventilatie - ook in koud weer - en ontsmetting blijven daarom noodzakelijk.’