Jeff Hoeyberghs naar strafrechter doorverwezen na seksistische uitspraken
Foto: carlo coppejans

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor seksisme en discriminatie na zijn uitspraken aan de UGent in 2019. Dat heeft de raadkamer in Gent beslist.

Het openbaar ministerie vond dat er genoeg aanwijzingen zijn om Hoeyberghs voor de rechtbank te brengen op beschuldiging van seksisme, haat en discriminatie. De raadkamer in Gent heeft beslist dat Hoeyberghs inderdaad voor de strafrechter moet verschijnen. Als Hoeyberghs schuldig wordt bevonden aan schendingen van de seksisme- of discriminatiewet, riskeert hij 8.000 euro boete en een jaar cel.

Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond gaf Hoeyberghs op 4 december 2019 een lezing aan de UGent waarin hij een reeks seksistische opmerkingen maakte. Zo zei hij onder meer: ‘Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen’ en ‘Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden’.

Beelden van de lezing werden online geplaatst en er liepen meer dan 1.500 klachten binnen bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen. De UGent distantieerde zich eerder uitdrukkelijk van de uitspraken van Hoeyberghs. De studentenvereniging KVHV werd een tijdlang geschorst.

Strafpleiter Jorgen Van Laer, de advocaat van Hoeyberghs, vindt dat zijn cliënt niet voor een rechtbank hoort. ‘Mijn cliënt heeft zijn meningen’, zei hij eerder. ‘Dat zijn inderdaad soms subversieve meningen die tegen de haren in strijken. Maar principieel moeten die meningen kunnen.’