Yoshiro Mori geeft zijn ontslag als voorzitter van het organisatiecomité
Yoshiro Mori kondigde zijn ontslag aan op een persconferentie. Foto: AP

Yoshiro Mori heeft vrijdag ontslag genomen als voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. De 83-jarige Japanner, voormalig premier van zijn land, kwam de voorbije week in nauwe schoentjes na enkele vrouwonvriendelijke uitspraken.

De leden van de uitvoerende raad van Tokio 2020 (23 juli-8 augustus 2021) zitten momenteel samen om ‘hun mening te uiten over de opmerkingen van de heer Mori’ en ‘toekomstige initiatieven’ van het organisatiecomité te bespreken op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Tijdens die bijeenkomst kondigde Mori zijn ontslag aan. ‘Mijn ongepaste uitspraken hebben veel opschudding veroorzaakt. Ik wil vandaag terugtreden als voorzitter en wil me nogmaals verontschuldigen voor alle problemen die ik veroorzaakt heb. Het belangrijkste is dat de Spelen succesvol zijn’, liet hij noteren.

Vorige week woensdag suggereerde Mori tijdens een online meeting van het Japans olympisch comité dat vrouwen te veel praten tijdens bestuursraden. ‘Zulke vergaderingen met veel vrouwen duren langer, omdat ze het moeilijk vinden om af te ronden. Vrouwen zijn competitief. Wanneer iemand de hand opsteekt om te praten, voelen anderen zich verplicht dat ook te doen. En dus praat iedereen’, had de 83-jarige ex-premier van Japan gezegd. Het leverde hem felle kritiek op. Een dag later verontschuldigde hij zich. Mori benadrukte destijds wel dat hij ‘na zeven jaar hard en toegewijd werken’ niet dacht aan een ontslag.

De druk op Mori en Tokio 2020 nam sindsdien echter toe. De gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, zei dat ze na de uitspraken van Mori de later deze maand voorziene vergadering met alle bij de Spelen betrokken partijen niet zal bijwonen. De Japanse autoreus Toyota, een van de belangrijkste sponsors van de Spelen, en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) veroordeelden de vrouwonvriendelijke uitspraken eveneens.

Naar verluidt zou Saburo Kawabuchi, voormalig voorzitter van de Japanse voetbalbond en met zijn 84 jaar nog ouder dan Mori, niet zijn ingegaan op het aanbod om Mori op te volgen. Olympisch minister Seiko Hashimoto, een 56-jarige voormalige topschaatster, is nu in beeld.