‘Trump was veel zieker na coronabesmetting dan Witte Huis deed uitschijnen’
Foto: AFP

Toen toenmalig Amerikaans president Donald Trump vorig jaar besmet raakte met het coronavirus, was hij veel zieker dan het Witte Huis deed uitschijnen. De zuurstofwaarde in zijn bloed was op een moment gezakt tot een kritiek punt en op röntgenfoto’s waren duidelijk tekenen van een longontsteking te zien. Dat meldt de krant The New York Times.

Trump raakte in oktober vorig jaar besmet met het coronavirus. Hij lag drie dagen in het ziekenhuis en kreeg volgens de officiële berichten een experimentele behandeling met verschillende medicijnen. Experts vermoedden toen al dat die medicijnen werden toegediend omdat Trump behoorlijk ziek was.

Volgens The New York Times daalde de zuurstofwaarde in Trumps bloed bij momenten tot iets meer dan 80 procent, terwijl artsen een patiënt als kritiek beschouwen als die waarde onder de 90 procent ligt. Het Witte Huis had destijds gemeld dat de waarde gedaald was tot 93 procent.

Ook meldde het Witte Huis dat Trump koorts en ademhalingsproblemen had, maar het was nog niet bekend hoe erg zijn symptomen waren en hoe zeer medewerkers van het Witte Huis op de president moesten inpraten om zich te laten behandelen. Aanvankelijk wilde Trump niet naar het militair ziekenhuis. Het vooruitzicht om in ernstige toestand uit het Witte Huis gedragen te worden, haalde hem uiteindelijk over om zich toch te laten behandelen in het Walter Reed-hospitaal.

Eenmaal in het ziekenhuis schetsten Trumps behandelaars een rooskleurig beeld. Trump zelf en bronnen om hem heen ontkenden dat hij ernstig ziek was.