Facebook pakt desinformatie Myanmarese junta aan
De protesten in Myanmar tegen de militaire junta gaan voort. Foto: AP

Socialenetwerksite Facebook heeft vrijdag aangekondigd dat ze de distributie van inhoud die geplaatst is door het Myanmarese leger zal inperken ‘omdat de militaire machthebbers van Myanmar desinformatie blijven verspreiden’.

De maatregelen zijn met zekerheid van toepassing op de officiële Facebookpagina van het leger en die van een woordvoerder. Ze zijn bedoeld om het aantal mensen dat de berichten van het leger te zien krijgt, te verminderen. Facebook zal ook pagina’s aanpakken ‘die meermaals ons beleid op desinformatie overtreden’. Die pagina’s worden niet langer aangeraden bij gebruikers.

Het socialemediabedrijf heeft ook de mogelijkheid van het Myanmarese leger opgeschort om verzoeken in te dienen tot verwijdering van materiaal.

23.000 vrijgelaten gevangenen

Inmiddels hebben de militaire machthebbers de veroordeling van 23.314 Myanmarese gevangenen en 55 buitenlandse gevangenen ingetrokken. De militairen gaven geen details over wie de gevangenen zijn. De aankondiging van generaal Min Aung Hliang werd gedaan door Myanmarese staatsmedia ter gelegenheid van een nationale feestdag. In het land wordt wel vaker op massale schaal amnestie verleend aan gevangenen om de overvolle gevangenissen leeg te maken.

In de officiële verklaring van de junta wordt gezegd dat Myanmar ‘een nieuwe democratische staat met vrede, ontwikkeling en discipline aan het vestigen is’. De gevangenen ‘worden tot fatsoenlijke burgers gemaakt ten goede van het volk om menselijkheid en mededogen te creëren’, aldus de junta.

Arrestaties en protesten

Sinds de staatsgreep van 1 februari, waarbij onder meer de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi werd opgepakt, hebben de militairen volgens een ngo al meer dan 200 mensen opgepakt. In de nacht van donderdag op vrijdag werden nog verschillende mensen gearresteerd, onder wie ook een arts die deel uitmaakt van de Civil Disobedience Movement. Aung San Suu Kyi zit in huisarrest en zou in goede gezondheid verkeren.

Vrijdag vonden er in heel het land opnieuw protesten plaats tegen de militaire coup, ondanks de oproep van de regering om massabijeenkomsten stop te zetten. Honderdduizenden betogers sloten zich aan bij nationale demonstraties.

In hoofdstad Naypyitaw kwamen enkele betogers op straat met lakens over het hoofd. Ze protesteerden voor de ambassade van China. Betogers verdenken China er van de militaire junta te helpen met de staatsgreep. Het land ontkent dat.

Facebook pakt desinformatie Myanmarese junta aan
Betogers verkleed als spoken. Foto: SOPA Images/LightRocket via Gett

In de zuidoostelijke stad Mawlamyine braken ordehandhavers dan weer hardhandig een protest af. Er werden verschillende mensen gearresteerd. Radio Free Asia heeft beelden gedeeld waarop te zien is hoe politie op demonstranten afstevent en daarbij een van hen vastgrijpt. Er werden ook voorwerpen naar de politie gegooid waarop die antwoordde door verschillende schoten af te vuren.

De Verenigde Staten legden Myanmar donderdag verschillende sancties op, maar activisten zeggen dat dat niet genoeg is. Ook de Europese Unie en het Verenigde Koninkrijk zouden sancties overwegen.