Veertien verdachten opgepakt voor rellen na overlijden Ibrahima Barrie
Bij de rellen van 13 januari raakten meerdere politieagenten gewond. Foto: Olivier Gouallec

De politie heeft veertien mensen opgepakt die betrokken zouden geweest zijn bij de rellen die op 13 januari plaatsvonden, na een betoging voor de overleden Ibrahima Barrie. De helft van hen zijn minderjarigen.

Dat bevestigt het Brusselse parket. De arrestaties gebeurden na een reeks huiszoekingen. Bij de verdachten zijn zeven meerderjarigen: vijf van hen zijn onder aanhoudingsbevel geplaatst, de twee anderen mochten voorwaardelijk vrij. De zeven minderjarigen zijn ter beschikking gesteld van de magistraten van de jeugdafdelingen van de parketten van Brussel, Halle-Vilvoorde, Namen en Verviers. Zij zullen worden voorgeleid bij de jeugdrechters.

De 23-jarige Ibrahima Barrie werd op een zaterdagavond opgepakt door de politie Brussel Noord maar overleed nadien in nog onduidelijke omstandigheden. Het Brusselse parket heeft intussen een gerechtelijk onderzoek geopend voor onopzettelijke doodslag. Woensdagnamiddag 13 januari hadden familieleden en sympathisanten naar aanleiding van het overlijden een manifestatie georganiseerd in Sint-Joost-ten-Node.

Na afloop van die manifestatie kwam het tot relletjes. Daarbij raakten vijftien agenten en een betoger gewond. Negen politievoertuigen en het commissariaat van Schaarbeek zijn ernstig beschadigd. Bij de rellen was een honderdtal mensen betrokken, de politie pakte de dag zelf 116 mensen op. Het ging om 112 bestuurlijke aanhoudingen, waarbij dertig minderjarigen, en vier gerechtelijke aanhoudingen.