Skiën na de krokus? Verbod op niet-essentiële reizen verlengd
Foto: Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

Wie denkt nog gauw na de krokusvakantie te gaan skiën mag die plannen weer opbergen. Er was wat onduidelijkheid over, maar het Overlegcomité heeft ook het verbod op niet-essentiële reizen verlengd tot 1 april.

Het Overlegcomité besliste vrijdag dat alle coronamaatregelen worden verlengd tot 1 april. Maar tot op vandaag staat bijvoorbeeld op de website van Buitenlandse Zaken dat niet-essentiële reizen verboden zijn tot 1 maart. Die informatie is niet correct: het Overlegcomité heeft ook die maatregel verlengd tot 1 april. Het Ministerieel Besluit van 28 oktober dat verlengd werd, bevat immers ook de maatregelen over reizen.

De krokusvakantie start op zaterdag 13 februari. Om de maatregelen te handhaven zal de politie de grenzen extra controleren, meldt Nicholas Paelinck, korpschef van politiezone Westkust en voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP) aan Belga. ‘De lokale en federale politie zal controleren aan de grenzen via enkele gestructureerde acties en gerichte patrouilles’, zegt Paelinck. ‘Wie een overtreding maakt, krijgt per persoon een boete, en wordt teruggestuurd.’

‘Voor de uitzonderingen, zoals grensarbeiders of reizen omwille van dwingende gezinsredenen of reizen als onderdeel van het dagelijkse leven van grensgemeenten en grensregio’s, stelt zich geen probleem’, merkt Paelinck op.

Over die laatste uitzondering, en wat al dan niet tot het dagelijkse leven behoort, zou discussie kunnen ontstaan. Maar Paelinck heeft vertrouwen in de controles: ‘Grenszones weten perfect wat tot de dagelijkse gang van zaken behoort. Wij leven hier ook.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig