Heineken gaat 8.000 banen schrappen
Foto: AFP

De Nederlandse bierbrouwer Heineken gaat de komende jaren wereldwijd 8.000 banen schrappen. De ingreep is onderdeel van een plan om kosten te besparen. In totaal werken er ongeveer 85.000 mensen bij het bedrijf.

Heineken had in oktober al bekendgemaakt de personeelskosten op het hoofdkantoor in Amsterdam en de Nederlandse regionale kantoren met een vijfde te willen verlagen, een maatregel die onderdeel is van de huidige reorganisatie. Op die kantoren werken zowat 1.700 mensen.

Met de reorganisatie wil Heineken de kosten met zowat 350 miljoen euro per jaar verlagen. Verder moet Heineken efficiënter gaan produceren, wat het bedrijf tot 2023 al 2 miljard euro aan besparingen moet opleveren. Om dat te bereiken wil Heineken meer gebruikmaken van digitale verkoopkanalen en wil het bedrijf zich richten op premiummerken en alcoholvrij bier. Ook wil Heineken meer andere drankjes gaan verkopen, zoals alcoholhoudende limonade, zogeheten ‘hard seltzer’.

In coronajaar 2020 verkocht Heineken zo’n 8 procent minder bier, waarbij opviel dat het volume van het merk Heineken slechts minimaal lager werd. De omzet ging met een zesde omlaag tot 23,8 miljard euro.

Onder de streep was er een verlies van 204 miljoen euro. Dat kwam onder meer door enkele afschrijvingen op merken en bezittingen die minder waard werden, zoals het Amerikaanse speciaalbiermerk Lagunitas en Britse pubs. Ook werd er al geld apart gezet voor de reorganisatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in