Afzettingsproces tegen Trump grondwettelijk verklaard: ‘Natuurlijk kan Senaat ex-president impeachen’
Donald Trump. Foto: REUTERS

Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft dinsdag bij een stemming het impeachmentproces tegen de gewezen Republikeinse president Donald Trump grondwettelijk verklaard. De procedure werd met 56 stemmen tegen 44 goedgekeurd.

Donald Trump is door het Huis van Afgevaardigden in staat van beschuldiging gesteld voor het ‘aanzetten tot opstand’ in het kader van de bestorming van het Capitool op 6 januari. Maar de advocaten van Trump stelden dat het impeachmentproces in de Senaat ongrondwettelijk was, omdat hun cliënt niet langer het staatshoofd is.

Voorafgaand aan de stemmig in de Senaat werd vier uur lang gedebatteerd. ‘De president was 3 jaar en 11 maanden aansprakelijk, nu zou hij dat in zijn laatste weken plots niet meer zijn. Dat kan nooit de bedoeling van de Founding Fathers geweest zijn. Uit de verslagen van toen blijkt wat hun grootste angstdroom was: een president die rebelleert tegen zijn eigen vervanging.’ Raskin toonde daarop een eerste ­indringende montage van 6 januari: de opruiende speech van Trump, de bestorming van het Capitool, de chaos en de angst.

Andere aanklagers legden uit dat er ook precedenten zijn: een senator uit Tennessee werd in 1797 veroordeeld wegens verraad en een minister in 1876 wegens omkoping. Beiden werden eerst ontslagen en pas daarna door de Senaat bestraft.

Toen keerde Raskin terug naar de bestorming van het Capitool, met een persoonlijke noot. Hij vertelde dat zijn dochter en schoonzoon hem die ­bewuste 6 januari vergezelden. De dag ervoor had hij zijn zoon begraven. ‘Ik zei hen nog dat het uiteraard veilig was: dit is het Capitool.’ Toen de relschoppers het gebouw innamen, kon Raskin zijn familieleden niet meer bereiken. ‘We hoorden gebonk op de poort van de zaal. Iedereen begon te bellen om afscheid te nemen, een priester ging voor in gebed.’

Daarop kregen Trumps advocaten het woord. Zij konden de Senaat echter niet overtuigen om het proces te laten vallen. Een meerderheid van de senatoren (56 stemmen tegenover 44) verklaarde het impeachmentproces grondwettelijk. Zes Republikeinen stemden mee met de Democraten. Vandaag beginnen normaal de gezien ­inhoudelijke debatten. Beide partijen zullen vanaf dan zestien uur de tijd krijgen om hun zaak uiteen te zetten.

Trump is de eerste president in de Amerikaanse geschiedenis tegen wie twee afzettingsprocedures zijn opgestart. Hij is ook de eerste oud-president tegen wie een impeachmentprocedure wordt opgestart.

De kans is echter klein dat Trump ook echt ‘afgezet’ wordt. Daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig, wat betekent dat 17 Republikeinen met de Democraten zouden moeten meestemmen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in