Dertigtal banen op de tocht bij AB Inbev in Jupille
Foto: Bart Dewaele

In de Luikse vestiging van AB InBev in Jupille staan een dertigtal banen op de tocht en worden mogelijk ook 58 tijdelijke contracten niet verlengd. Die banen zijn in gevaar, omdat AB Inbev de Stella Artois die in Jupille gemaakt wordt voor niet-Europese markten geleidelijk lokaal wil brouwen.

Voor deze beslissing verwijst de directie onder andere naar de recente sociale onrust in de Luikse brouwerij. ‘Gezien de steeds dringendere noodzaak om een continue bevoorrading te verzekeren in alle omstandigheden, wegen meerdere werkonderbrekingen van de lokale brouwerij in Jupille zwaar door in een analyse’, laat AB Inbev weten. De brouwerij van Jupille blijft een belangrijke speler, ‘zolang ze haar betrouwbaarheid als bevoorradingspartner kan versterken en verbeteren’.

In september werd de brouwerij in Jupille tien dagen lang door een zwaar sociaal conflict geplaagd. De aanleiding was een reeks coronabesmettingen in de logistieke afdeling. De socialistische vakbond vond dat het bedrijf te laat had opgetreden, wat door de bedrijfsleiding werd ontkend. Daarop ging een deel van het bedrijf in staking. AB Inbev zag zich zelfs genoodzaakt een deurwaarder in te schakelen en dwangsommen op te leggen.

De groep wijst tot slot ook op de milieuvoordelen van de transitie. De verschuiving komt neer op ‘een vermindering van minstens 7.074 ton CO2 per jaar, wat overeenkomt met meer dan 2.000 personenauto’s die elk jaar van de weg worden gehaald’, besluit AB Inbev.

Voor de andere Belgische brouwerijen van de groep is er geen impact.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig