Nieuw-Zeelands parlementslid weigert das te dragen en moet parlement verlaten
Rawiri Waititi (links) en Debbie Ngarewa-Packer. Foto: Twitter

Parlementslid Rawiri Waititi weigerde een das te dragen in het Nieuw-Zeelandse parlement. ‘Een kwestie van cultuur’, noemde hij het. Omdat mannelijke parlementsleden alleen een vraag mogen stellen als ze een das dragen, werd Waititi tot twee keer het woord geweigerd. Uiteindelijk werd hij uit het parlement gezet.

Waititi is een van de leiders van de Maoripartij. De Maori zijn een inheems volk in Nieuw-Zeeland, en het dragen van een das past volgens Waititi niet bij zijn cultuur. ‘Het gaat niet om die das, maar om culturele identiteit’, zei hij aan een lokale nieuwszender. Toen parlementsvoorzitter Mallard voor de tweede keer Waititi onderbrak, werd hem meteen gevraagd om het parlement te verlaten. Die behandeling vindt Waititi ‘gewetenloos’. Hij voegde er nog aan toe dat hij wel degelijk zakelijk gekleed was, maar dan op Maori-wijze.

De andere leider van de Maori partij, Debbie Ngarewa-Packer, droeg uit protest wel een das. Voor vrouwen is een das niet verplicht.

Mallard zelf zegt dat hij de kledingvoorschriften wel wil aanpassen, maar nadat hij vorige week de mening van andere parlementsleden gevraagd had, besliste hij om de das verplicht te houden. ‘Een meerderheid van de parlementsleden wil de huidige situatie behouden’, zei Mallard. ‘Zakelijke kledij blijft de norm, met een das en een jasje voor de mannen.’

Het is niet voor het eerst dat Waititi de strijd met de verplichte das aanbindt. Vorig jaar werd hij al gewaarschuwd dat hij zonder das het parlement niet meer binnen zou mogen. Waititi noemt dassen ‘koloniale stroppen’ en zei in zijn eerste speech ‘Haal deze strop van mijn nek, zodat ik mijn lied kan zingen’.

Premier Jacinda Ardern vindt dat het protest moeten kunnen, maar denkt dat er momenteel belangrijker problemen zijn. ‘Ik denk niet dat de Nieuw-Zeelanders wakker liggen van een das’, zegt ze.

Diverse regering

De Maori worden steeds meer gehoord in Nieuw-Zeeland. Zo werd Nanaia Mahuta de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken voor Nieuw-Zeeland. In 2017 werd ze als eerste vrouw minister voor Maori-ontwikkeling onder Ardern. Mahuta heeft, net als Waititi, een traditionele gezichtstatoeage.

Nieuw-Zeelands parlementslid weigert das te dragen en moet parlement verlaten
Nanaia Mahuta. Foto: afp

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig