Griekse premier lapt opnieuw lockdownmaatregelen aan zijn laars
Foto: AFP

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis ligt opnieuw onder vuur wegens het schenden van de lockdownmaatregelen. Er is namelijk een foto opgedoken waarop Mitsotakis te zien is terwijl hij op het eiland Ikaria luncht bij een rechtse politicus, samen met een dertigtal genodigden.

De conservatieve regeringsleider was dit weekend samen met andere verantwoordelijken afgereisd naar het eiland in de Dodekanesos om er het vaccinatieproces tegen covid-19 te overzien. Vrijdag nog had de regering de lockdownmaatregelen verder verscherpt. Zo geldt er voortaan in het weekend een avondklok vanaf 18 uur en zijn bijeenkomsten thuis verboden. De foto die nu in het hele land verontwaardiging veroorzaakt, werd genomen door een buurvrouw van de rechtse politicus die het etentje organiseerde. Ook de oppositiepartijen nemen de premier zwaar op de korrel. Zo vindt Alexis Tsipras van het linkse Syriza dat Mitsotakis blijk geeft van een ‘diepe arrogantie’ door ‘voor de tweede keer’ de regels te negeren.

In december kwam de Griekse premier al in opspraak na een mountainbiketochtje met zijn vrouw op de Parnassus, op zo’n 45 kilometer van hun woonst in Athene. Een foto van dat tochtje waarop de premier zonder mondmasker te zien is aan de zijde van vijf andere sportievelingen – eveneens zonder masker – ging toen viraal.

Griekenland wordt de laatste weken geconfronteerd met een toename van het aantal coronagevallen. In totaal zijn in het land al bijna 6.000 mensen aan het virus bezweken, waarvan de meesten tijdens de tweede coronagolf.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in