Agentschap Natuur en Bos laat schaatsen in openlucht niet toe
Foto: Katrijn Van Giel

Zelfs als het ijs dik genoeg is, ziet het Agentschap Natuur en Bos liever geen schaatsers op de Vlaamse vijvers. De huidige coronamaatregelen laten immers geen samenscholingen toe. Lokale besturen kunnen wel op eigen initiatief locaties openstellen.

In Amsterdam zijn de grachten gesloten om de kans op ijsvorming te vergroten. Het stadsbestuur hoopt dat er in de komende dagen geschaatst zal kunnen worden op de wereldberoemde grachten van de Nederlandse hoofdstad. Frank Deboosere gaf al aan dat het allicht ook in ons land voldoende zal vriezen, maar het Nederlandse enthousiasme deelt het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos niet. Vanwege coronamaatregelen en het risico op samenscholingen laat het schaatsen in openlucht niet toe.

Normaal gezien beslist het agentschap in samenspraak met lokale besturen of en waar schaatsen in natuurgebieden toegelaten wordt. Een ijsmeester kijkt dan of het ijs veilig genoeg is: gewoonlijk moet het ongeveer 12 cm dik zijn. Enkel na een positieve beslissing mag er geschaatst worden, weliswaar altijd op eigen risico.

De kans bestaat wel nog dat lokale besturen zelf beslissen om schaatslocaties open te stellen. Zij moeten dan onder de eigen verantwoordelijkheid handhaving voorzien opdat de coronamaatregelen nageleefd worden. Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) luidde het maandag nog dat schaatsen onder buitensporten valt, en dat het dus mag onder de huidige coronamaatregelen zolang de afstandsregel en het samenscholingsverbod (maximum vier mensen bijeen) gerespecteerd worden.