‘Zuur bier’ moet uitgeputte reserves van Brusselse horeca vullen
Jorn Peeters hoopt dat het biertje de cafés door deze zware periode zal loodsen. Foto: amg

Een zuur brouwsel moet de Brusselse cafés door deze zure coronaperiode loodsen.

Bijna een jaar geleden gingen de Brusselse cafés voor een eerste keer op slot. Ondertussen zitten we midden in de tweede lockdown en de Brusselse cafés hebben alle moeite om te overleven. Daarom wordt een reddingsactie georganiseerd met meer dan 60 Brusselse cafés. Via Growfunding kan iedereen nu zijn favoriete Brussels café steunen en daarvoor een biertje in de plaats krijgen. Het bier is een unieke mengeling van lambik van geuzebrouwerij Cantillon en een blond bier van de jonge Brusselse brouwers En Stoemelings.

Het bier heeft een hoge zuurtegraad en staat symbool voor deze zure periode voor de Brusselse cafés. ‘Deze actie is een onderdeel van een campagne waarin onze klanten beloningen kunnen kiezen die aangeboden worden door onze stamgasten en Brusselse organisaties uit de buurt’, vertelt Jorn Peeters van de Brusselse cafés Les Brasseurs en Le Coq.

‘Met beide cafés hebben we zo al meer dan 13.000 euro opgehaald. En dat geld hebben we meer dan nodig om onze vaste kosten te betalen. De reserves zijn volledig opgebruikt.’

Hopen op biertje in lentezon

Peeters hoopt dat de cafés in april opnieuw de deuren kunnen openen. ‘Deze campagne maakt dat we nog enkele maanden verder kunnen, maar daarna wordt het helemaal precair. We hebben uiteraard begrip voor de federale beslissingen, maar persoonlijk richt ik me op begin april om de deuren weer te openen. We hopen dat dit dan kan zonder grote restricties. Door alle voorzorgsmaatregelen en de vroege sluitingsuren waren de personeelskosten hoger dan de inkomsten en ook dat is niet rendabel. Hopelijk kunnen we onze klanten begin april ontvangen met een zuur biertje in de lentezon.’

Bekende Brusselaars

Enkele bekende Brusselaars, onder wie Arno en Jan Paternoster van The Black Box Revelation, zetten hun schouders mee onder het project. ‘Wat ik zuur vind aan deze periode is het gebrek aan toevallige ontmoetingen. Je kunt niemand meer leren kennen of tegen het lijf lopen. Alles moet op voorhand vastliggen. Dat haalt de spontaniteit weg’, zegt Paternoster.

‘Ik mis vooral de onvoorspelbare avonden. De scherven in je schoenen. De vrienden met wie je blijft hangen. Ook professioneel heeft dat een impact. Je uitlaatklep is weg. Je kunt geen inspiratie meer halen uit onverwachte momenten. De escapes zijn weg. En die heb je nodig als muzikant. Maar laat ons niet negatief zijn, ik kijk uit naar betere tijden. Iedereen vaccineren, en we zijn weer vertrokken.’