Somalische oppositie erkent Farmaajo niet langer als president
President Mohammed Farmaajo. Foto: EPA-EFE

Een alliantie van oppositiepartijen in Somalië erkent president Mohammed Farmaajo niet langer. Zijn mandaat liep zondag af. De verschillende politieke partijen slaagden er niet in om een akkoord te vinden rond de organisatie van nieuwe verkiezingen die normaal maandag zouden plaatsvinden. Een nieuwe datum is er nog niet.

Bij de geplande verkiezingen was Farmaajo, de bijnaam waaronder Mohamed Abdullahi Mohamed beter gekend is, kandidaat om zichzelf op te volgen. Zaterdag kondigde hij aan aan de macht te blijven tot de verkiezingen hebben plaatsgevonden.

De groep van oppositiepartijen, verenigd in de Raad van presidentskandidaten, kant zich tegen een verlenging van Farmaajo’s termijn. In de plaats daarvan willen ze een Nationale overgangsraad die bestaat uit de voorzitters van de twee kamers van het parlement, regionale leiders, vertegenwoordigers van oppositie en middenveld. Die raad moet dan werk maken van een tijdsschema.

Om veiligheids- en logistieke redenen kent Somalië geen rechtstreekse verkiezingsprocedure. In plaats daarvan kiezen de clanleiders van de verschillende regio’s 51 kiescolleges. Die kiezen op hun beurt het parlement, dat dan de president kiest. Het aantal kiescollege’s moest dit jaar verdubbelen volgens de Somalische wet, maar de lokale vertegenwoordigers raken het niet eens over de samenstelling van de organen. Ook over de leden van de onafhankelijke kiescommissie bestaat discussie.