Tom Brady haalt buit binnen op Super Bowl, popster The Weeknd treedt op
Foto: AP

De Tampa Bay Buccaneers hebben de 55ste Super Bowl gewonnen. Quarterback Tom Brady wint zo al voor de zevende keer het Amerikaanse sportevenement van het jaar. Popster The Weeknd nam de halftime-show voor zijn rekening. Ook president Joe Biden en poëet Amanda Gorman brachten een boodschap.

De Tampa Bay Buccaneers hebben zondag de 55ste Super Bowl gewonnen, de finale van de National Football League (NFL) en het belangrijkste Amerikaanse sportevenement van het jaar. Voor eigen volk klopte Tampa Bay titelverdediger Kansas City Chiefs met 31-9.

De 43-jarige quarterback Tom Brady wint zo al voor de zevende keer de Super Bowl. Brady, die al tal van records op zijn naam heeft staan, leidde zijn team mee naar de overwinning door in de eerste helft drie touchdowns te scoren en zo al snel alle spanning weg te nemen. Kansas City Chiefs kwam daarna niet meer in de wedstrijd.

Tom Brady haalt buit binnen op Super Bowl, popster The Weeknd treedt op
Tom Brady op de Super Bowl. Foto: AP

Bijzondere gastoptredens

Behalve sport en reclame staat de Super Bowl ook bekend voor zijn optredens. President Joe Biden en first lady dr. Jill Biden bedankten in een videoboodschap de frontliniewerkers en vroegen iedereen mondmaskers te dragen, afstand te houden, zich te laten testen en zich te laten vaccineren eens het hun beurt is. Daarna riepen ze op tot een moment stilte om de slachtoffers van covid-19 te herdenken.

De jonge dichter Amanda Gorman, die wereldfaam verwierf door haar voordracht op Bidens inauguratie, mocht even later drie helden eren die gekozen waren als erekapiteins. Ze werd daarmee de eerste dichter ooit die op de Super Bowl mocht optreden. Haar ‘Chorus of the Captains’ was opgedragen aan een leerkracht die zijn leerlingen aan laptops hielp voor afstandsonderwijs, een verpleegster die covid-19-patiënten op intensieve verzorgt, en een veteraan die steun verleent aan andere veteranen, jonge atleten en lokale jongeren.

Popartiest The Weeknd verzorgde de prestigieuze halftime-show, met een medley van zijn bekendste hits en een opvallend creatieve verwerking van de coronamaatregelen in de choreografie. Zo stonden zijn dansers aanvankelijk apart in een structuur met ruimtes verspreid over verschillende verdiepingen. Wanneer ze toch dichter bij elkaar dansten, droegen ze speciale maskers verwijzend naar de verbanden die de zanger eerder zelf droeg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig