Leger dreigt in te grijpen tegen actievoerders in Myanmar
Betoger in Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar, eisen de vrijlating van Aung San Suu Kyi. Foto: AP

Het geduld van de militaire junta met de betogers in Myanmar lijkt stilaan op. Er kwamen maandag opnieuw meer dan honderdduizend betogers op straat, en de legertop lijkt nu te kiezen voor een hardhandig optreden.

In Myanmar vond een week geleden een militaire coup plaats. Aung San Suu Kyi, de vroegere regeringsleider van Myanmar, is aangehouden. Na enkele dagen van relatieve stilte beginnen haar aanhangers zich steeds meer te roeren, tot ongenoegen van de legertop.

“Sommige groepen misbruiken hun democratische rechten en dwingen, storen en bedreigen anderen op een onwettige manier”, klonk het maandag in een bericht op de staatstelevisie, op de derde dag van het massaprotest. De militaire junta riep op tot “discipline”. “Acties die de stabiliteit verstoren, de rechtstaat ondermijnen en een gevaar betekenen voor de openbare orde, zullen effectief gestopt worden, volgens de wet.”

‘Feiten boven emoties’

Legerleider Min Aung Hlaing gaf maandagavond dan weer zijn eerste televisietoespraak sinds de coup op 1 februari, die een einde maakte aan bijna een decennium van burgerlijk bestuur. De legerleider zei in de toespraak dat de coup nodig was “wegens kiesfraude”. Maar hij riep ook op tot samenwerking en dialoog, en vroeg om prioriteit te geven aan “echte feiten en realiteit, in plaats van emoties, en samen te werken (met ons)”.

Over de aanhoudende protesten zei de legerbevelhebber niets. Maar hij beloofde wel om de macht weer aan burgers terug te bezorgen na één jaar noodtoestand en nieuwe verkiezingen.

Staking

Zondag hadden bij manifestaties in heel het land al tienduizenden mensen geprotesteerd tegen de militaire coup. Maandag zouden dat er meer dan 100.000 geweest zijn. De manifestanten vragen dat de militairen afstand doen van de macht en eisen de vrijlating van regeringsleider Aung San Suu Kyi.

In een mededeling aan de media wordt ook opgeroepen tot een ‘revolutie in heel het land tegen de dictatuur’. Er wordt aan ambtenaren en werknemers uit de privésector gevraagd om zich aan te sluiten bij de stakingsbeweging. Vorige week werd op verschillende ministeries al het werk neergelegd.