George Shultz, de man die Reagan de toenadering tot Gorbatsjov aanpraatte
Schultz in 2015. Foto: AFP

Honderd jaar werd George Shultz, die afgelopen zaterdag in Stanford, Californië overleed.

Ondanks die gezegende leeftijd bleef de voormalige Amerikaanse ­minister van Buitenlandse Zaken uiterst helder. Eind oktober schreef hij nog een vernietigende analyse over het presidentschap van zijn partijgenoot Donald Trump, die ‘chaos zaaide in de VS en in de wereld’.

De conservatieve, maar min­zame Republikein was minister van Arbeid en later van Financiën ­onder Richard Nixon. Het was echter vooral als minister van ­Buitenlandse Zaken van Ronald Reagan van 1982 tot 1989 dat hij zijn stempel drukte.

Shultz was er al snel van overtuigd dat in de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie – door Reagan ‘het Boosaardige Rijk’ gedoopt – veel vooruitgang mogelijk was door te praten. Shultz overtuigde zijn president tot geregeld overleg, ontwapeningsakkoorden en diplomatieke druk om meer respect voor de mensenrechten te eisen. Hij overtuigde Reagan ervan dat Mikhail Gorbatsjov niet louter een Sovjetleider met een vriendelijk gezicht was, maar iemand die echt een breuk met het verleden betekende. De geleidelijk verbeterende relatie tussen Oost en West maakte mee de instorting van het communistische imperium mogelijk. Een andere overwinning was het overtuigen van Yasser Arafat en de PLO om terrorisme ­tegen Israël op te geven.

Na zijn politieke carrière werd Shultz topman bij het conservatieve Hoover Institute in Stanford. Hij bleef een machtige stem achter de schermen. Zo bracht hij Condoleezza Rice in contact met George W. Bush, wiens minister van Buitenlandse Zaken ze werd.

George Shultz, de man die Reagan de toenadering tot Gorbatsjov aanpraatte
In 1982, Schultz (rechts) in gesprek met toen nog senator Joe Biden (links) Foto: AP