Zuid-Afrika schort vaccinatieprogramma tijdelijk op na AstraZeneca-studie
Foto: AFP

Zuid-Afrika schort zijn vaccinatiecampagne tijdelijk op. Dat maakte de regering zondag bekend. Bedoeling was om de komende dagen van start te gaan met een miljoen vaccins die zijn ontwikkeld door Oxford en AstraZeneca, maar uit een studie blijkt dat dat vaccin maar een beperkte bescherming biedt tegen milde ziekteverschijnselen door de Zuid-Afrikaanse coronavariant.

De voorlopige resultaten van een studie bij meer dan 2.000 mensen kreeg nog geen peerreview. Uit de resultaten blijkt dat het vaccin een beperkte bescherming biedt tegen milde en gematigde ziekte veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse variant (B.1.351). Of het vaccin wel beschermt tegen ernstige ziekte en hospitalisatie is nog niet geweten.

‘Dit is een tijdelijk probleem, we moeten de AstraZeneca-vaccins schorsen tot we deze problemen hebben opgelost’, verklaarde de minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize zondag op een persconferentie.

Zuid-Afrika is het zwaarst getroffen land in Afrika, met meer dan 1,5 miljoen besmettingen en meer dan 46.000 doden. Maandag was er in het land een eerste levering van één miljoen AstraZeneca-vaccins. Naar verwachting zullen in februari nog eens 500.000 doses worden geleverd.

‘De komende vier weken zullen we vaccins van Johnson&Johnson en Pfizer krijgen’, zei Mkhize. Er zijn ook gesprekken gaande met andere laboratoria, waaronder Moderna en de Russische vaccinproducent Spoetnik V.

Een woordvoerder van AstraZeneca liet eerder vandaag weten dat het nog niet duidelijk is of het vaccin beschermt tegen ernstige ziekte en hospitalisatie door de Zuid-Afrikaanse variant, omdat de deelnemers aan de studie jonge, gezonde volwassenen waren.

Het bedrijf gaf wel aan vertrouwen te hebben dat het vaccin beschermt tegen ernstige gevallen, aangezien het neutraliserende antilichamen produceert die gelijkaardig zijn aan die van andere vaccins tegen het virus. Zeker wanneer de periode van acht tot twaalf weken tussen de twee dosissen wordt gerespecteerd zou het vaccin tegen ernstige ziekte moeten beschermen.

Als dat wordt aangetoond door verdere data, zouden de Zuid-Afrikaanse autoriteiten overwegen om het vaccin toch op grote schaal uit te rollen. Voorlopig worden de vaccins echter gestockeerd in plaats van toegediend.

AstraZeneca en de universiteit van Oxford zijn bovendien begonnen met het aanpassen van het vaccin aan de Zuid-Afrikaanse variant. Een nieuw vaccin dat werkt tegen de gemuteerde versies van het virus zou in de herfst kunnen worden toegediend. Ook Pfizer, Moderna, Novanax en Johnson & Johnson onderzoeken of hun vaccin moet worden aangepast.