Nu ook officieel: geen sjaals, nekwarmers of bandana’s als mondmasker meer
Themabeeld. Foto: Shutterstock

Sjaals, nekwarmers of bandana’s mogen in principe niet meer gebruikt worden als mondmasker. Dat advies van de Risk Assesment Group (RAG) is overgenomen in het nieuwe ministerieel besluit rond de coronamaatregelen, dat eerder op de dag gepubliceerd werd in het Staatsblad.

De RAG adviseert sinds begin vorige week om enkel nog stoffen of wegwerpmaskers te gebruiken. Sjaals, nekwarmers of bandana’s werden de voorbije maanden wel toegelaten, maar dat was het gevolg van het tekort aan mondmaskers waar we aan het begin van de pandemie mee kampten. Die problemen zijn intussen opgelost.

Daarnaast benadrukten de experten dat maskers met een uitlaatventiel niet gebruikt mogen worden. Via het ventiel kunnen speekseldruppels ontsnappen, waardoor er toch nog besmettingen kunnen plaatsvinden, is de redenering.

Het aangepaste ministerieel besluit dat zondag in het staatsblad is gepubliceerd, neemt die aanbevelingen over. Een mondmasker is een ‘masker zonder uitlaatventiel, uit stof of wegwerpmateriaal, dat nauw aansluit op het gelaat en de neus, mond en kin bedekt, bestemd om besmettingen bij contact tussen personen te voorkomen’, staat te lezen. De nieuwe regels gelden vanaf 13 februari.

Over de aanbeveling van de RAG om ook op kantoor altijd een mondmasker te dragen, staat niets in het ministerieel besluit. Die beslissing laat de regering over aan de sociale partners, legde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) al uit op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité van vorige vrijdag.

Het ministerieel besluit dat zondag in het Staatsblad is gepubliceerd omvat alle beslissingen van dat Overlegcomité van vrijdag. Die kunnen daardoor gefaseerd in werking treden vanaf maandag, kondigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zondagochtend aan op Twitter. Het gaat onder meer om de heropening van de kappers volgende week zaterdag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in