Jan Jambon wil verder versoepelen als 65-plussers gevaccineerd zijn
Jambon gaat ervan uit dat de massale vaccinatie op 1 maart kan beginnen Foto: BELGA

Een datum noemde Jan Jambon (N-VA) nog niet, maar in duidingsprogramma ‘De zevende dag’ op Eén zei de Vlaams minister-president dat er wat hem betreft meer versoepelingen mogelijk zijn als de 65-plussers en mensen met een chronische aandoening gevaccineerd zijn.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft zijn afspraak bij de kapper al vastgelegd, zei hij in De zevende dag. Vanaf 13 februari mogen de kappers heropenen, een aantal andere contactberoepen volgen op 1 maart. Versoepelingen in andere sectoren zullen volgen als er meer is gevaccineerd. ‘Als we alle 65-plussers hebben gevaccineerd en alle mensen met een chronische aandoening jonger dan 65, dan denk ik dat je toch moet kunnen versoepelen’, aldus Jan Jambon in het duidingsprogramma op Eén.

Volgens de Vlaams minister-president zijn op dat moment alle mensen ingeënt die een groot risico lopen om in het ziekenhuis terecht te komen. Dan moet het mogelijk zijn om de strenge maatregelen af te bouwen. 1 maart als datum voor versoepelingen, zoals her en der wordt geopperd, komt te snel. ‘Wat we wel gezegd hebben op het laatste Overlegcomité is om op de volgende vergadering de gefaseerde heropstart voor verschillende sectoren onder de loep nemen’, aldus Jambon. ‘Dat kan wel enig perspectief bieden. Maar zolang die cijfers op dit niveau dansen, is dat niet goed genoeg voor versoepelingen.’

De minister-president gaat er nog steeds van uit dat de massale vaccinatie in Vlaanderen op 1 maart kan beginnen. ‘Als we dan vaccins in groten getale krijgen, dan kan het snel gaan’, zei hij.

Hij verduidelijkte ook waarom de kappers mogen heropenen, en er niet gekozen werd om extra sociaal contact binnen familie of kennissenkring toe te laten. Volgens verschillende specialisten is dat laatste nochtans belangrijker in het kader van het mentale welzijn. ‘Kappers zijn een gecontroleerde omgeving. Contacten thuis zijn veel moeilijker te controleren’, aldus Jambon.

Extra steunmaatregelen voor de sectoren die dicht blijven zitten er in tussentijd niet meer in. ‘Zolang de horeca gesloten blijft, zullen er steunmaatregelen blijven, daar kan je niet op terugkomen. Maar ondertussen zitten we bijna aan een half miljard voor de horeca en bijna twee miljard voor het hele bedrijfsleven. Op lange termijn zullen we dat allemaal samen moeten terugbetalen.’