Al 15 mensen zijn omgekomen en zeker 170 anderen worden nog vermist na het afbreken van een stuk van een gletsjer in de Indiase Himalaya. De breuk veroorzaakte hevige overstromingen. Mogelijk zijn 100 tot 150 mensen vermist, er wordt gevreesd voor hun leven.

Het incident vond plaats in de buurt van de regio Joshimath in de Indiase Himalaya, ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad New Delhi. Een stuk gletsjer denderde zondag in de rivier en veroorzaakte een soort vloedgolf die de vallei overspoelde. Bruggen, wegen en twee waterkrachtcentrales werden verwoest.

Zondag had de politie het aantal vermisten op meer dan 200 geschat, de meesten afkomstig uit de verwoeste energiecentrales. Sommigen zaten vast in twee tunnels die waren afgesneden door de overstromingen en door modder en rotsen. De mensen die in het dal wonen zijn opgeroepen onmiddellijk te vertrekken. Enkele honderden reddingswerkers hebben maandag bij het eerste licht de zoektocht naar overlevenden hervat. Onder meer duikteams van het leger en de marine worden daarbij ingezet.

Ondertussen is het waterpeil weer gestabiliseerd in de rivieren, waardoor het risico op overstromingen verminderd is.

De heuvelachtige regio is gevoelig voor rampen. Volgens experts is dat probleem nog groter geworden door de vele bouwprojecten die schade aanbrengen aan de omgeving. In 2013 werd Uttarakhand getroffen door de zwaarste moessonregen in bijna negentig jaar. Toen kwamen meer dan 6.000 mensen om het leven.

15 doden en bijna 200 vermisten na gletsjerbreuk in India
Foto: AP
15 doden en bijna 200 vermisten na gletsjerbreuk in India
Foto: AP
15 doden en bijna 200 vermisten na gletsjerbreuk in India
Foto: AP