Leon Spinks, bedwinger van Mohamed Ali, is overleden
Foto: AP

Voormalig bokser Leon Spinks, ex-wereldkampioen bij de zwaargewichten, is op 67-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn entourage bekendgemaakt. Spinks ontnam Mohamed Ali in 1978 zijn wereldtitel.

Spinks, kankerpatiënt, werd in december in Las Vegas in het ziekenhuis opgenomen. Hij stierf in het bijzijn van slechts enkele vrienden en familieleden, vanwege coronamaatregelen.

In zijn carrière liet Spinks 27 zeges optekenen. Hij verloor zeventien keer, drie kampen eindigden onbeslist. Als amateur behaalde hij op de Spelen van 1976 in Montréal olympisch goud. Zes maanden later werd hij op 23-jarige leeftijd prof. Na acht profkampen (zeven zeges en één onbesliste kamp) keek Spinks op 15 februari 1978 in Las Vegas de beroemde Mohamed Ali, toen 36 jaar, in de ogen. Na 15 rondes werd Spinks na een split decision tot winnaar uitgeroepen, het belangrijkste moment uit zijn carrière. Zeven maanden later nam Ali revanche na een unanieme beslissing van de kamprechters, voor 70.000 toeschouwers in de Superdome in New Orleans.

In 1981 vocht hij nog één keer om de wereldtitel bij de zwaargewichten, maar verloor toen van Larry Holmes. Die bracht dit weekend hulde aan zijn overleden rivaal.