De Amerikaanse president Joe Biden wil niet dat zijn voorganger Donald Trump toegang heeft tot de inhoud van inlichtingenbriefings, vanwege zijn ‘grillige gedrag’. Dat zei Biden vrijdag in een tv-interview.

Biden ziet liever niet dat Trump inzicht krijgt in de updates van de inlichtingendiensten. ‘Ik denk gewoon dat het niet nodig is om hem die inlichtingenbriefings te geven. Wat is de waarde daarvan? Wat voor impact heeft hij nou, behalve het feit dat hij misschien per ongeluk zijn mond voorbij praat’, aldus Biden in het interview met Norah O’Donnell van tv-zender CBS News.

In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat oud-presidenten ook na hun vertrek uit het Witte Huis af en toe op de hoogte worden gehouden door de inlichtingendiensten. Daarvoor is wel toestemming van de zittende president nodig. Volgens Amerikaanse media zou Trump tijdens zijn ambtsperiode nauwelijks interesse hebben getoond in de inhoud van de inlichtingenbriefings. Tijdens Trumps presidentschap stonden de briefings nauwelijks op de openbare agenda, terwijl ze bij Biden bijna dagelijks worden vermeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig