Harris helpt Bidens coronasteunpakket door Senaat
Foto: AP

De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag nipt een begrotingsresolutie goedgekeurd die de Democraten toelaat om met een simpele meerderheid het coronasteunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar van president Joe Biden goed te keuren.

Na een marathonsessie in de Amerikaanse senaat keurde die het coronasteunpakket van Biden goed met de helft van de stemmen tegen en de helft plus de doorslaggevende stem van de Democratische vicepresident Kamala Harris voor, zo melden Amerikaanse media.

De Senaat hield een ‘vote-a-rama’, een marathonsessie waarin senatoren zoveel amendementen mogen indienen als ze willen, om de mening van de leden van de andere partij te weten te komen over controversiële kwesties. Door een resolutie die werd goedgekeurd, kunnen de Democraten nu met een simpele meerderheid het plan van Biden goedkeuren. Dat gebeurt waarschijnlijk eind februari of begin maart, nadat de impeachmentprocedure van Donald Trump is afgerond in de Senaat.

Verschillende ingediende resoluties gingen over Bidens steunpakket. De meeste die de Republikeinen indienden werden geblokkeerd, maar de Democraten gaven uiteindelijk toe op een paar punten. Zo stemde de Senaat bijvoorbeeld unaniem voor een motie van twee Republikeinen voor een verbod op het verhogen van de belastingen voor kmo’s tijdens de pandemie. Een groot deel van de senatoren kon zich er ook in vinden dat de coronasteun van 1.400 dollar niet naar de gezinnen gaat die meer dan een bepaald bedrag verdienen. Dat was een van de eisen die de Republikeinen eerder al hadden geformuleerd.

In Bidens steunpakket is ook een verhoging van het minimumloon naar 1.500 euro opgenomen. Dat was een eis van de meer progressieve vleugel van de partij, waartoe onder meer Bernie Sanders behoort. De maatregel zou echter sneuvelen, met al zeker één Democraat die zich ertegen verzet.

Het steunpakket ter waarde van 1.9 biljoen dollar, bevat onder meer 160 miljard dollar voor het vaccinatieprogramma, 170 miljard voor het heropenen van de scholen en 1.000 miljard (of 1 biljoen) voor directe hulp, zoals werkloosheidsuitkeringen. Ook gaat 440 miljard dollar naar onder meer bedrijven en naar een noodfonds voor lokale regeringen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig