Huiszoekingen in Waals Parlement in zaak-Nethys
De plenaire vergadering in het Waals Parlement in Namen. Foto: BELGA

In het onderzoek naar de zaak-Nethys hebben huiszoekingen plaatsgevonden in het Waals Parlement in Namen. Dat melden Belga en de RTBF. De huiszoeking heeft waarschijnlijk te maken met het onderzoek naar de Luikse intercommunale Nethys.

De voorzitter van het Waals Parlement is Claude Marcourt. Hij is een van de vijf machtige PS’ers die destijds de lakens uitdeelden in Luik. Volgens de Franstalige media willen de onderzoekers weten welke rol hij heeft gespeeld in de toekenning van vergoedingen aan de bestuurders van Nethys.

In 2018, een jaar nadat de Nethys- of Publifin-affaire de Waalse politiek op zijn grondvesten deed daveren, bleek dat de bestuurders van Nethys zichzelf royale ‘retentievergoedingen’ hadden uitgekeerd. Daarmee omzeilden ze het loonplafond van 245.000 euro dat toenmalig minister-president Paul Magnette (PS) had ingevoerd, precies om excessen zoals bij Publifin te voorkomen. Voormalig burgemeester van Ans en Nethys-ceo Stéphane Moreau bleek de spin in het web. Toen de Waalse regering lucht kreeg van de constructies, werd hij samen met zijn entourage buiten gewerkt. De zaak werd doorverwezen naar het gerecht.

Béatrice Delvaux (Le Soir) schreef eerder over de shock die de zaak teweegbracht in Wallonië

Moreau zit sinds vorige week in de cel op verdenking van misbruik van vennootschapsgoederen en verduistering. Hij werd samen met Pol Heyse, een andere voormalige bestuurder, aangehouden. Ook Mithra-ceo François Fornieri en ex-Nethysvoorzitter Pierre Meyers werden aangehouden. Zij kwamen twee dagen later na verhoor vrij onder voorwaarden. Ook Heyse mocht de cel onder voorwaarden verlaten. Moreau werd ondertussen overgeplaatst naar de gevangenis van Marche-en-Famenne. Het parket ging in beroep tegen een vrijlating onder voorwaarden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in