Ajax vecht dopingschorsing doelman aan: ‘Onbewust verkeerd pilletje geslikt’
Foto: ISOPIX

Andre Onana, de doelman van de Nederlandse topclub Ajax, is door de Uefa voor twaalf maanden geschorst wegens een overtreding van de dopingregels. Bij de doelman van de Amsterdammers werd in oktober het verboden middel Furosemide aangetroffen in zijn urine. Ajax gaat in beroep bij het TAS.

‘Op de ochtend van 30 oktober voelde Onana zich niet lekker’, aldus de club. ‘Daarvoor wilde hij een tabletje nemen. Onbewust slikte hij echter Lasimac, een middel dat zijn vrouw eerder voorgeschreven kreeg. Onana vergiste zich in het product, nam abusievelijk het medicijn van zijn vrouw, met uiteindelijk deze door de Uefa tegen de keeper getroffen maatregel tot gevolg. Daarbij is door het tuchtorgaan van de voetbalbond uitgesproken dat hij niet de intentie heeft gehad om vals te spelen. De Europese voetbalbond vindt echter op grond van de geldende anti-dopingregels dat een atleet te allen tijde zelf de plicht heeft om ervoor te zorgen dat er geen verboden middelen in het lichaam terechtkomen.’

‘Wij doen uitdrukkelijk afstand van prestatie bevorderende middelen, wij staan uiteraard voor een schone sport’, aldus algemeen directeur Edwin van der Sar. ‘Dit is een verschrikkelijke tegenvaller, voor Andre zelf maar zeker ook voor ons als club. Andre is een topkeeper, die al jarenlang zijn waarde bewijst voor Ajax en erg populair is bij de fans. Wij hadden gehoopt op een voorwaardelijke schorsing of op een veel kortere schorsing dan deze twaalf maanden, omdat het aantoonbaar niet bedoeld is geweest om zijn lichaam te versterken en zodoende zijn prestaties te kunnen verbeteren.’

Tweede domper

Het is niet de eerst tegenvaller voor Ajax dit seizoen. Zo heeft het zijn nieuwe topaankoop Sébastien Haller - de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis - niet tijdig aangemeld bij de Uefa, waardoor hij dit seizoen niet voor Ajax mag spelen in de Europa League. Ondanks pogingen van Ajax om Haller alsnog speelgerechtigd te krijgen, kreeg de club definitief bericht van de Uefa dat de Franse Ivoriaan niet alsnog wordt toegevoegd aan de spelerslijst.

Ajax moest dinsdag voor middernacht doorgeven welke spelers het dit seizoen nodig denkt te hebben in de Europa League. Haller, afgelopen maand voor 22,5 miljoen euro overgekomen van West Ham United, stond op die lijst. Vanwege een administratieve fout is zijn naam echter niet bij de Uefa terechtgekomen.

De ploeg van trainer Erik ten Hag neemt het in de eerste knock-outronde van de Europa League (1/16e finales) op tegen de Franse club Lille.