Liefdevolle gerechten met kalfsvlees voor valentijn
Foto: Europees kalfsvlees

De liefde gaat door de maag, zegt men. Valentijn is dan ook het ideale moment om jezelf tot een romantische huiskok te ontpoppen en een romantisch menu te bereiden. Kalfsvlees is alvast zo’n delicaat stukje vlees met verfijnde aroma’s en een subtiele smaak dat je makkelijk kan combineren met andere liefdevolle ingrediënten. Met deze ingrediënten en inspirerende gerechten serveer je alvast een extra portie romantiek.

Tomaat

De tomaat werd vroeger ook wel omschreven als liefdesappel, pomme d’amour of pomo d’oro (gouden appel). Maar naarmate deze rode vrucht een meer normaler ingrediënt in de keuken werd, verloor het zijn reputatie als romantische lekkernij. Toch zorgt de rode kleur nog steeds voor de nodige romantiek op het bord. Het oog wil nu eenmaal ook wat.

Een liefdevolle, bijzondere combinatie is alvast kalfstong met pistou tomaat, tomatenjus en groene kruiden. De pistou van tomaat is een heerlijke, lichte smaakmaker die de subtiele smaak van kalfstong mooi tot zijn recht laat komen. Ideaal ook om de borden romantisch mee te dresseren.

Liefdevolle gerechten met kalfsvlees voor valentijn
Foto: Europees kalfsvlees

Rijst

Al in de Grieks-Romeinse oudheid strooide men met rijst naar pasgetrouwden omdat het vruchtbaarheid en welvaart zou brengen én de boze geesten zou weghouden. Een lekkere portie rijst is dan ook eerder een symbolische toevoeging aan je valentijnsmenu om elkaar veel liefde en voorspoed te wensen.

Met een portie zwarte rijst en een lekker sappig stukje kalfstournedos serveer je een verrassend heerlijk gerecht. Doe daar nog een ietwat pittige Thaise bouillon bij en reken maar dat ook de smaakpapillen geprikkeld worden.

Liefdevolle gerechten met kalfsvlees voor valentijn
Foto: Europees kalfsvlees

Vijgen

De vijg is één van de oudste vruchten en stond in de oudheid symbool voor liefde en vruchtbaarheid. Vijgen zijn dan ook een klassieker om te verwerken in valentijnsgerechten, vooral in desserts.

Maar wist je dat je vijgen ook perfect kan serveren bij je hoofdgerecht? Zo geven verse vijgen een originele toets aan je kalfsvleesbereiding en zorgen ze voor een verrassende smaakervaring. Probeer maar eens kalfsrolletjes met vijgen. Gegarandeerd doe je je geliefde hiermee weer helemaal smelten voor jouw kookkunsten.

Liefdevolle gerechten met kalfsvlees voor valentijn
Foto: Europees kalfsvlees

Truffels

Casanova was dol op truffels. Aan het einde van zijn leven schreef hij in zijn ‘Mémoires’ over de zinnenprikkelende werking van onder meer truffels en hoe hij het verwerkte in zijn vermaarde sauce casanova. Een goedkoop ingrediënt is deze bijzondere zwam niet, maar met truffelschilfers of een scheutje truffelolie kun je makkelijk heel wat recepten naar een hoger niveau tillen.

Een aanrader is alvast kort gebakken kalfsblokjes met truffelrisotto. Door één lepel truffelschilfers toe te voegen, bekom je een heerlijke maaltijd die er gegarandeerd qua smaak bovenuit zal steken.

Liefdevolle gerechten met kalfsvlees voor valentijn
Foto: Europees kalfsvlees

Ontdek hier nog meer liefdevolle én verrassende gerechten met kalfsvlees »