Trump weigert te getuigen in impeachment
Trump bij zijn toespraak, net voor de bestorming van het Capitool. Foto: REUTERS

De Democratische aanklagers in de impeachmentprocedure tegen Donald Trump willen dat de voormalige Republikeinse president komt getuigen. Trump laat weten niet in te gaan op dat verzoek.

Als leidende aanklager heeft Jamie Raskin donderdag een brief naar de advocaat van Trump gestuurd, met het verzoek dat de ex-president onder ede komt getuigen, voor of tijdens zijn proces, dat dinsdag begint.

Maar dat is hij niet van plan. De advocaten van Trump spreken van een ‘pr-stunt’. Zij zeggen dat de oproep om te komen getuigen aantoont dat er geen bewijzen zijn tegen Trump, die nu ‘een burger’ is. De impeachmentprocedure uit de grondwet ‘is veel te belangrijk om spelletjes te spelen’, aldus de advocaten.

De Democraten in het parlement zeggen dat Trump in een toespraak zijn aanhangers heeft opgehitst om in opstand te komen. Raskin schrijft dat er overweldigend bewijs is dat Trump ongrondwettelijk heeft gehandeld. De oud-president heeft dat via zijn advocaten in een verweer tegengesproken, maar volgens Raskin heeft hij daarbij allerlei feitelijke beweringen terzijde geschoven.

De brief dreigt niet met een dagvaarding als het vroegere staatshoofd niet vrijwillig opdaagt. Maar Raskin beklemtoont dat de aanklagers een weigering tegen Trump zullen gebruiken. Zijn beslissing kan negatieve gevolgen hebben voor de beoordeling van zijn daden, of het gebrek daaraan, bij de bestorming van het parlement in Washington op 6 januari, aldus de hoofdaanklager.

Voor Trump zou een getuigenis onder eed riskant kunnen zijn, want de Democraten zouden hem over heel wat thema’s het vuur aan de schenen kunnen leggen. Indien hij zou opdagen en aanwijsbaar liegt, zou hem een strafvervolging boven het hoofd hangen.

Twijfelachtig

De Senaat kan Trump niet meer afzetten, maar kan hem eventueel wel voor altijd de toegang tot een openbaar ambt ontzeggen. Dat betekent dat hij zich geen kandidaat kan stellen in de volgende slag om het Witte Huis. Dit laatste speelt de Democraten in de kaart.

Maar dat het tot een veroordeling komt, is twijfelachtig. Beide partijen hebben vijftig zetels en er zouden al zeventien Republikeinen met de Democraten moeten meestemmen.

Tweede keer

Trump is de eerste president die twee keer een impeachment oploopt, en dan nog tijdens één en dezelfde ambtstermijn.

Zijn eerste proces draaide vorig jaar rond ‘machtsmisbruik’ en ‘obstructie van het Congres’. Het liep vrijwel moeiteloos op een vrijspraak uit.