Moeder Sanda Dia hoopt dat zaak ‘ogen opent’ van wie zich wil laten dopen
Sanda Dia Foto: rr

De zeven studenten die betrokken waren bij de zaak-Reuzegom worden weggestuurd van de KU Leuven. Dat heeft het Gemeenschappelijk Bureau van de KU Leuven als onafhankelijk beroepsorgaan beslist. De moeder van de overleden Sanda Dia is tevreden dat de universiteit ‘de zaak heel ernstig neemt’.

Voor sommige studenten geldt dat ze enkele jaren niet meer welkom zijn aan de KU Leuven, anderen mogen zich nooit meer inschrijven aan de instelling. Met deze stap zijn de tuchtprocedures van de universiteit afgerond, klinkt het in een mededeling. Een gerechtelijk onderzoek loopt nog.

Ingenieursstudent Sanda Dia overleed in december 2018 tijdens een doop van studentenclub Reuzegom in Vorselaar. De KU Leuven voerde in 2019 al een tuchtrechtelijk onderzoek. De betrokken studenten kregen toen ‘op basis van de toen beschikbare informatie’ een maatschappelijke taakstraf en moesten een paper schrijven. Nu worden ze dus na een beroepsprocedure geweerd van de universiteit.

‘Ogen openen’

Voor de moeder van Sanda Dia, de ingenieursstudent die in december 2018 overleed tijdens een doop van studentenclub Reuzegom, is het fijn om te weten dat de KU Leuven deze zaak ‘heel serieus neemt’. Dat zegt haar advocate, Lieve Pepermans. Ze hoopt ook dat deze beslissing hopelijk de ogen opent van andere studenten, voor ze aan een doop beginnen.

Ze zegt ook blij te zijn geen rechter of rector te zijn die zo’n beslissing moet nemen. ‘Er is geen enkele straf of maatregel die ervoor zorgt dat Sanda terugkomt’, zegt Pepermans.

Nieuwe informatie

De KU Leuven startte in september een nieuw tuchtonderzoek, nadat de universiteit zich belanghebbende partij had gesteld en inzage in het strafrechtelijk dossier had gevraagd en gekregen. ‘Het strafdossier bleek nieuwe elementen te bevatten waarover de universiteit eerder niet beschikte en die in strijd zijn met onze tuchtnorm’, verklaart vicerector Onderwijsbeleid Tine Baelmans.

Op basis van die nieuwe elementen startte de KU Leuven tuchtprocedures tegen de zeven nog ingeschreven studenten die betrokken waren bij de zaak-Reuzegom. In eerste aanleg werden sancties opgelegd door de bevoegde tuchtcommissies, maar de betrokken studenten tekenden tegen deze beslissing beroep aan bij het Gemeenschappelijk Bureau.

Weggestuurd

Over eventuele aanpassingen in de individuele strafmaat door de beroepsprocedure wil de universiteit geen uitspraken doen. Maar vast staat dat geen enkele student na de beroepsprocedure alsnog vrijuit gaat.

‘We hebben met de beroepscommissie nu per student het dossier opnieuw onderzocht, de studenten gehoord en de definitieve sancties vastgelegd. De zeven studenten worden voor een aantal jaren weggestuurd, sommigen definitief’, zegt Baelmans, die ook voorzitter is van de beroepscommissie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig