WHO weerlegt theorie dat coronavirus uit labo komt: ‘Wel fantastisch filmscenario’
De WHO kreeg donderdag toegang tot het Wuhan Institute of Virology. Foto: AFP

Het expertenteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het onderzoek voert naar de oorsprong van de coronapandemie veegt de hypothese van tafel dat het coronavirus ontsnapt is uit een laboratorium in Wuhan. Wel ‘een fantastisch filmscenario’, zegt Peter Ben Embarek, het hoofd van de onderzoekers.

Een WHO-team onderzoekt momenteel in China de oorsprong van covid-19, de ziekte veroorzaakt door het huidige coronavirus. Het team ging woensdag naar het Virologisch Instituut van Wuhan, de miljoenenstad in het oosten van China, waar het virus het eerst opdook.

Donald Trump, de vorige president van de VS, zei herhaaldelijk dat het virus uit een Chinees laboratorium was ontsnapt, al dan niet opzettelijk. Trump heeft wel steeds nagelaten om hiervoor bewijzen te leveren of dit aannemelijk te maken.

‘Als we op spoken beginnen jagen, komen we nergens’, zei Ben Embarek, expert voedselveiligheid bij de WHO sinds begin jaren 2010, donderdag via telefoon uit Peking. Toch was het bezoek aan het instituut in Wuhan ‘een belangrijke etappe om te begrijpen waar die verhalen vandaan komen’.

Het Virologisch Instituut van Wuhan heeft sinds 2012 een hoogbeveiligd laboratorium, met bioveiligheidsniveau BSL-3, dat verschillende virussen bestudeert, waaronder het coronavirus. Ook heeft het een laboratorium op niveau BSL-4, het hoogste niveau, waar ebola-stammen onderzocht worden. Ook dat laboratorium kon het WHO-team bezoeken.

‘Films en series’

Ben Embarek zei dat hij ‘zeer openhartige gesprekken’ had met zijn Chinese contactpersonen, die nuttig waren om hun standpunten te begrijpen over ‘een zeker aantal beweringen die te zien en lezen waren in de media’.

Al die beweringen zouden ‘fantastische scenario’s opleveren voor films en series’, zei het hoofd van het WHO-team. Maar Ben Embarek wil zich ‘aan de wetenschap en aan de feiten houden’ om een definitieve conclusie te trekken over de oorsprong van de pandemie.

‘Geen volledig antwoord’

Volgende week moet het team zijn missie in Wuhan afronden, zei Ben Embarek ook. ‘We zullen geen volledig antwoord hebben op de vraag waar het virus vandaan komt, maar het zal een goede eerste stap zijn.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in