Wereldkankerdag: Stichting wil ook die andere ‘killer’ overwinnen
Oncoloog Eric Van Cutsem is voorzitter van Stichting tegen Kanker. Foto: Vier

De boodschap van de Stichting tegen Kanker op deze Wereldkankerdag is duidelijk: Kanker is te bestrijden, als je genoeg middelen in de strijd gooit. Dat leidt de organisatie af uit de razendsnelle race naar het covid-19-vaccin en het bestaande kankeronderzoek.

‘Kanker is verantwoordelijk voor de dood van meer dan 30.000 Belgen per jaar’, stelt de Stichting tegen Kanker. Covid-19 maakte tot nu toe - in ongeveer één jaar tijd - 21.216 dodelijke slachtoffers. De Stichting ijvert ervoor om de nodige mensen en middelen te mobiliseren om eindelijk komaf te maken met kanker. ‘Dat is mogelijk’, maakt de organisatie zich sterk.

Steeds hogere kans op overleving

De overlevingskansen bij kanker nemen al enige tijd toe: in 50 jaar tijd is het overlevingspercentage vijf jaar na de kankerdiagnose gestegen van 40 naar bijna 70 procent. De voorbije tien jaar hebben in België ook 350.000 mensen kanker overleefd.

‘In de afgelopen vijftig jaar heeft het onderzoek naar de mechanismen, de ontwikkeling en de behandeling van kanker ontzettend veel vooruitgang geboekt’, zegt de Stichting tegen Kanker. ‘Bovendien dragen programma’s voor vroegtijdige opsporing in combinatie met betere behandelingen, jaar na jaar bij tot de verlaging van het vroegtijdige sterftecijfer.’

Blijven investeren

Toch hoopt de Stichting tegen Kanker dat de inspanningen verder opgedreven kunnen worden. ‘België speelt in de Champions League van kankeronderzoek. We hebben dankzij onderzoek geleerd wat de mechanismen zijn die aan de basis liggen van kanker alsook van de groei, uitbreidingen en uitzaaiingen van kankercellen’, zegt professor Eric Van Cutsem, de voorzitter van Stichting tegen Kanker. ‘We hebben al veel vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog niet. Daarom hebben we blijvend de steun nodig om te kunnen blijven investeren in innovatieve en creatieve onderzoeksprojecten.’

De Stichting tegen Kanker besteedt elk jaar meer dan de helft van de uitgaven aan de financiering van medisch-wetenschappelijk onderzoek. In 2021 worden zo 63 nieuwe onderzoeksprojecten gesteund, voor een totaal van 23,8 miljoen euro.