Republikeinen willen niet optreden tegen QAnon-aanhangster
Marjorie Taylor Greene. Foto: CQ-Roll Call, Inc via Getty Imag

De fractievoorzitter van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, wil het onlangs verkozen Republikeinse congreslid Marjorie Taylor Greene niet uitsluiten uit parlementaire commissies. De Democraten drukken echter door en willen er donderdag al een stemming over houden in het lagerhuis.

Greene is een fervent aanhangster van oud-president Donald Trump en van de extreemrechtse complotgroep QAnon. De 46-jarige heeft al een reeks bedenkelijke uitspraken op haar naam – onder meer over de aanslagen van 11 september 2001 en schietpartijen op scholen, die ze in scène gezet noemde – en oogst daarnaast kritiek wegens haar steun voor de bestorming van het Capitool op 6 januari. Ze vond ook posts op sociale media leuk waarin werd opgeroepen om de Democrate Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis, te vermoorden. Zelfs Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, noemde Greene maandag een ‘kankergezwel’ binnen zijn partij.

De Democraten willen Greene uit alle commissies van het Huis zetten. Na een gesprek met Greene liet McCarthy woensdag echter weten daar niet aan te willen meewerken. Hij benadrukte wel in een mededeling dat hij haar verklaringen veroordeelt.

Daarom willen de Democraten het nu tot een stemming in het Huis laten komen. ‘Het is duidelijk dat er geen alternatief is dan een stemming over een resolutie om Greene uit haar commissies te zetten’, tweette de Democratische fractieleider Steny Hoyer.

‘Partij van Q’

Pelosi bevestigde dat ze doorzetten met een stemming, in een mededeling waarin ze de ‘laffe’ McCarthy niet aanduidde als het normale ‘R-CA’, wat staat voor Republikeins vertegenwoordiger van Californië, maar als ‘Q-CA’, verwijzend naar QAnon.

‘Omdat McCarthy er niet in slaagt zijn partij te leiden, geeft hij zo de macht aan Greene, een antisemiet, QAnon-aanhanger en “9/11 Truther” (iemand die gelooft in complottheorieën rond de aanslagen van 11 september, red.)’.

‘Zoals de nummer twee van de Republikeinen in de Senaat John Thune eerder waarschuwde, heeft McCarthy ervoor gekozen om van de Republikeinen in het Huis “de partij van samenzweringstheorieën en QAnon” te maken, met Greene aan het stuur.’

McCarthy steunde Greenes kandidatuur. Hij is een trouwe Trump-aanhanger, die beweerde dat Donald Trump de verkiezingen won en dat er sprake was van massale kiesfraude. Hij stemde tegen de goedkeuring van de overwinning van Joe Biden begin deze maand.

De stemming om Greene uit de commissies te zetten zou donderdag al plaatsvinden.

Republikeinen willen niet optreden tegen QAnon-aanhangster
Foto: rr