Staatsgreep Myanmar: ‘Aung San Suu Kyi aangeklaagd voor bezit van illegale walkietalkies’
Foto: REUTERS

De nieuwe militaire leiding in Myanmar zou de gewezen regeringsleidster Aung San Suu Kyi aangeklaagd hebben voor het overtreden van de import/exportwet. De politie heeft illegale walkietalkies in haar huis gevonden, meldt het persagentschap Reuters. Een Myanmarese journalist heeft op Twitter de politierapporten geplaatst waaruit dat zou blijken.

De journalist, Mratt Kyaw Thu, plaatste politierapporten op Twitter waarin staat dat Aung San Suu Kyi aangeklaagd wordt voor het niet naleven van de in- en uitvoerwetgeving. Dat meldde ook een woordvoerder van haar partij, de Nationale Liga voor Democratie. De politie zou illegaal geïmporteerde walkietalkies in haar woonst gevonden hebben. In Myanmar is er een speciaal certificaat nodig om zo’n toestellen te importeren en dat zou Aung San Suu Kyi niet hebben. Eerder circuleerden er op sociale media ook geruchten dat de nieuwe militaire leiding haar zou willen aanklagen voor hoogverraad, maar dat werd (nog) nergens bevestigd.

President Win Myint, die samen met Aung San Suu Kyi maandag werd opgepakt tijdens de militaire staatsgreep, zou dan weer worden aangeklaagd voor het breken van de natuurrampenwet. Myint zou tijdens de coronapandemie verschillende plaatsen hebben bezocht.

Nieuw legerkabinet kan aan geld IMF

De controversiële Nobelprijswinnares werd maandag samen met de president opgepakt door het leger tijdens een staatsgreep. Tientallen andere politici werden in huisarrest geplaatst. Dinsdag stelde het leger een nieuw kabinet voor, bestaand uit generaals, gewezen hooggeplaatste militairen en politici van de aan het leger gelieerde USDP.

Verder raakte bekend dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige week 350 miljoen dollar naar de regering van Myanmar heeft overgemaakt om hen te steunen tijdens de coronapandemie. Het IMF kan weinig doen om het geld terug te krijgen omdat de donatie deel uitmaakt van snel uitbetaalde covid-19-financieringsprogramma’s waar bijna geen voorwaarden aan verbonden zijn. Het hoofd van de Myanmarese centrale bank werd al vervangen door een persoon dicht bij de coupplegers.

China buitenbeen in internationale veroordeling

De VN-Veiligheidsraad boog zich over de legercoup, maar China blokkeerde een veroordeling, meldt de Britse openbare omroep BBC. De VN-Veiligheidsraad kwam dus niet tot een gezamenlijk standpunt. Wel veroordeelde secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Antonio Guterres maandag al de arrestatie van Aung San Suu Kyi sterk. Hij noemde de gebeurtenissen in het Zuidoost-Aziatische land ‘brengen een zware klap toe aan de democratische hervormingen in Myanmar’.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken heeft geruchten dat China de coup in Myanmar steunde, fel ontkracht. Dat meldt persagentschap Reuters. Een topdiplomaat van de Chinese regering was vorige maand op een gepland bezoek naar Myanmar. Tijdens dat bezoek zou hij ook generaal Min Aung Hlaing gezien hebben, de generaal die de macht greep. In eerste berichtgevingen noemde het Chinese staatspersagentschap de militaire staatsgreep een ‘grote kabinetswijziging’.

De VS en de EU dreigen intussen met sancties. De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen hebben hun diepe bezorgdheid uitgedrukt na de staatsgreep. De Britse, Amerikaanse, Franse, Duitse, Italiaanse, Japanse en Canadese ministers riepen in een gezamenlijke verklaring het leger op om een einde te maken aan de noodtoestand, de democratisch verkozen regering te herstellen, iedereen vrij te laten die onterecht is opgesloten en de mensenrechten en de rechtsstaat te respecteren.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

In Myanmar zelf roepen activisten op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Aung San Suu Kyi wordt er beschouwd als een nationale heldin van de democratie ondanks de internationale kritiek die Myanmar kreeg over de behandeling van de Rohingya onder haar beleid.

De oproep van de activisten vertaalt zich in symbolische daden van verzet zoals rode profielfoto’s op sociale media waarmee mensen hun steun voor Aung San Suu Kyi uitdrukken of pannen en potten tegen elkaar slaan vanaf de balkons in Yangon, de grootste stad van Myanmar. De oproep reikt echter ook verder: in verschillende overheidsziekenhuizen hebben dokters het werk neergelegd. In plaats daarvan behandelen ze patiënten in hun huis of in privéziekenhuizen.

Correctie 03/02/2021, 12u00: In een eerdere versie stond dat Yangon de hoofdstad is van Myanmar. Dat was zo tot 2005, maar sindsdien is Naypyidaw de hoofdstad.