Biden brengt eerbetoon aan agent die omkwam bij bestorming Capitool
Het lichaam van de agent is opgebaard in het Capitool, een zeldzame eer. Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdagavond de laatste eer betuigd aan politieagent Brian Sicknick. Hij overleed aan verwondingen die hij opliep tijdens de bestorming van het Capitool door aanhangers van oud-president Donald Trump op 6 januari.

Het lichaam van Sicknick is opgebaard in het Capitool, een zeldzame eer die doorgaans voorbehouden is aan politieke grootheden. De kist is neergezet onder de iconische koepel van het parlementsgebouw in Washington dat hij hielp te beschermen. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en de Democratische senaatsfractievoorzitter Chuck Schumer maakten vrijdag bekend dat Sicknick in het Capitool zou worden opgebaard.

De ceremonie begon om 21.30 uur, waarna Sicknicks collega’s van de Capitool-politie hun gesneuvelde collega de laatste groet konden brengen. De nabestaanden dankten Pelosi en Schumer ‘voor het verlenen van deze historische eer aan onze gevallen Amerikaanse held’. ‘We willen ook onze waardering tonen aan de miljoenen mensen die ons hebben gesteund en met ons meeleven in deze moeilijke tijd. Te weten dat onze persoonlijke tragedie en ons verlies door ons land wordt gedeeld, geeft ons hoop op helen’, staat in de verklaring van de familie.

Sicknick, die later wordt begraven op het nationaal militair ereveld in Arlington, overleed een dag na de gewelddadige bestorming aan verwondingen die hij bij de onlusten had opgelopen. De politie weet nog niet wie hem de fatale verwondingen heeft toegebracht.