Jeff Bezos stapt op als ceo van Amazon
Foto: belga

Jeff Bezos stapt dit jaar nog op als ceo van het Amerikaanse bedrijf Amazon. Andy Jassy vervangt Besos als topman van de onlinewinkel.

Jeff Bezos stapt dit jaar nog op als ceo van het Amerikaanse bedrijf Amazon. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Bezos zal vanaf het derde kwartaal van 2021 vervangen worden door Andy Jassy, die nu aan de leiding van Amazon Web Services staat. De miljardair zal vanaf dan de rol opnemen van voorzitter van de raad van bestuur.

Bezos richtte Amazon 27 jaar geleden op. Het bedrijf groeide van boekendienst uit tot algemene internetwinkel en maakte van Bezos een van de rijkste mensen ter wereld. ‘Ik ben van plan mijn energie en aandacht op nieuwe producten en initiatieven te richten’, schrijft Bezos. ‘Andy is goed gekend binnen het bedrijf en is al bijna even lang bij Amazon als ik. Hij zal een fantastische leider zijn en heeft mijn volle vertrouwen.’

Amazon maakte dinsdag zijn financiële resultaten bekend. In de laatste drie maanden van 2020 ging de omzet onder impuls van de coronapandemie opnieuw fors de hoogte in tot 125,6 miljard dollar. Voor het eerst rondden de inkomsten van één kwartaal daarmee de kaap van 100 miljard dollar. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2019 steeg de omzet met 44 procent. De nettowinst nam toe van 3,3 naar 7,2 miljard dollar.

Voor heel 2020 steeg de omzet met 38 procent tot 386,1 miljard dollar. Onder de streep bleef daar 21,3 miljard dollar van over.