Bloemen geven op Valentijnsdag cliché? Absoluut niet! Er zijn tal van goede redenen om je geliefde in de bloemetjes te zetten die dag, maar de belangrijkste is toch wel dat een boeket bloemen voor langdurig genot zorgt. Seksuologe en psychotherapeute Sara Taels legt uit waarom bloemen het perfecte – en meest betekenisvolle - cadeau zijn om te geven en te krijgen.

“Bloemen hebben meer met onze seksualiteit gemeen dan je denkt”, steekt seksuologe Sara Taels van wal. “Net zoals bij seksueel genot, maken ook bloemen het hormoon oxytocine vrij in ons lichaam. Oxytocine wordt soms ook omschreven als het liefdeshormoon omdat het mensen naar elkaar doet verlangen, ons gelukkig maakt, voor langdurig genot zorgt… Bloemen hebben hetzelfde effect op onze hersenen en hormoonhuishouding omdat het iets is waarmee je zonder woorden zegt ‘Ik zie je graag’, waardoor je je meteen met elkaar verbonden voelt.”

Meer en langdurig genot

Waarom bloemen voor meer en langduriger genot zorgen dan andere valentijncadeaus, heeft verschillende redenen volgens Sara. “Bloemen spelen net zoals seksueel genot in op verschillende zintuigen. Niet alleen de symbolische betekenis speelt dus een rol, maar ook het feit dat een boeket er visueel aantrekkelijk uitziet, het heerlijk ruikt en het iets tastbaars is, zorgt voor langer genot. Een boeket bloemen blijft dus echt lang(er) nazinderen, net zoals een vrijpartij met ons lichaam en onze geest doet.”

Erotische geuren

Op zich maakt het volgens Sara niet veel uit welke bloemen je cadeau geeft voor valentijn, al zijn er wel bloemen die net iets liefdevoller en romantischer beschouwd worden dan andere. “Rozen zijn al eeuwenlang het symbool van de liefde. Ook in de tuin vind je bloemen met een sensuele geur en zinnenprikkelend effect, denk maar aan Tuberoos en Jasmijn. Al zijn er ook wel bloemen die net omwille van hun uiterlijke kenmerken erotiek uitstralen. Neem nu de Calla Lelie: sommigen zien in deze bloemen vrouwelijke rondingen en een mannelijke fallus. Wellicht was het door die verborgen seksuele boodschap dat de Calla Lelie de lievelingsbloem van Freud was. Bloemen zijn dus zeker niet exclusief voor vrouwen. Ook voor mannen kan een bos bloemen het perfecte valentijncadeau zijn!”

“Bloemen zorgen voor langdurig genot”
Seksuologe en psychotherapeute Sara Taels Foto: Groen van bij ons

Vrouwelijke seksualiteit

Van waar het gebruik van bloemen als symbool voor seksualiteit, liefde en vrouwelijkheid, komt, is niet helemaal duidelijk. Wereldwijd zijn er talloze verwijzingen naar bloemen en seksualiteit te vinden. “Wellicht heeft de connectie tussen bloemen en vrouwelijke seksualiteit te maken met het feit dat vrouwen net zoals bloemen de andere proberen te verleiden”, zegt Sara. “Bloemen bloeien open om vervolgens de bijtjes te lokken om tot een bestuiving te komen. Net hetzelfde eigenlijk als een vrouw zich op haar best presenteert aan een man die in de smaak valt. Al kunnen mannen er ook wat van: scroll maar eens door Tinder of Instagram. Het presenteren van uiterlijk vertoon is beide voor seksen een verleidingstrategie geworden.”

Instant geluk

Met bloemen kun je dus ontzettend veel meer zeggen en tonen dan om het even welk woord of cadeau. Er is haast niets anders dat zoveel symbolische betekenissen heeft. “Een boeket bloemen is een van de fijnste dingen om te geven met valentijn”, bevestigt Sara. “Toch zou ik ook willen meegeven dat we allemaal wat vaker een boeketje bloemen zouden moeten schenken. Niet alleen aan onze geliefden, maar aan iedereen die we graag zien en misschien ook wel gewoon wat meer aan onszelf. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bloemen instant impact hebben op ons welbevinden: we worden er meteen happy van, het doet ons stresshormoon dalen en het maakt ons minder angstig. Kortom, bloemen verhogen onmiddellijk ons welzijn en welbehagen. Het zou toch zonde zijn om dit exclusief aan valentijn te verbinden, niet?”

Wil je meer weten over waarom bloemen
het perfecte valentijnscadeau zijn voor langer genot?
Ontdek het hier »

“Bloemen zorgen voor langdurig genot”