Aleksej Navalni krijgt 3,5 jaar effectieve celstraf
Foto: AP

De Russiche opposant Aleksej Navalni krijgt 3,5 jaar cel, volledig effectief, voor het schenden van zijn invrijheidsstelling. Meteen na die beslissing roepen zijn aanhangers op tot nieuwe protesten, meldt persagentschap Reuters.

De rechtbank in Moskou heeft beslist. De Russische oppositieleider Aleksej Navalni krijgt 3,5 jaar celstraf, volledig effectief. De oppositieleider heeft al één jaar huisarrest achter de rug. De rechter onderzocht of Navalni de voorwaarden van zijn borgtocht heeft geschonden. Hij zou zijn ‘meldplicht’ bij de bevoegde instanties niet nagekomen zijn. Zijn revalidatie in Duitsland, na vergiftiging met het zenuwgas novitsjok, verhinderde hem daartoe. Navalni werd daarom meteen bij zijn terugkeer in Rusland opgepakt. Er hangt hem ook een boete van 500.000 roebel (ongeveer 5.500 euro boven het hoofd).

Aleksej Navalni werd zes jaar geleden tot 3,5 jaar cel veroordeeld wegens fraude, maar onder voorwaarden hoefde hij die niet uit te zitten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2017 dat de veroordeling politiek gemotiveerd was.

Podcast | Is Navalni de man die Poetin van zijn troon stoot?

Na aanhoudende protesten afgelopen weekend, wilden aanhangers van Navalni protesteren aan het gerechtsgebouw in Moskou. Er zijn in de omgeving grote veiligheidsmaatregelen van kracht. Verschillende journalisten ter plaatse maken melding van arrestaties. Naar schatting werden 120 mensen opgepakt, meldt persagentschap Belga. Dit weekend arresteerde de politie 5.000 betogers in 86 steden.

Doorn in het oog van Poetin

Poetins rivaal werd in augustus vorig jaar vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Navalni overleefde de aanslag op zijn leven en revalideerde maandenlang in Duitsland. Daar ontlokte hij met een list een bekentenis van een agent van de Russische geheime dienst FSB.

Het Kremlin hoopte Navalni allicht definitief uit Rusland te weren, want eind december werd hij al op de opsporingslijst gezet voor ‘schending van de meldplicht’. Op 13 januari verraste Navalni vriend en vijand door zijn terugkeer naar Rusland aan te kondigen. Enkele dagen later werd hij meteen bij aankomst opgepakt. Vlak voor zijn arrestatie toverde Navalni nog een truc uit zijn hoed: een documentaire waarin hij uit de doeken doet hoe Poetin een fortuin vergaarde met corruptie en een paleis liet zetten aan de Zwarte Zee. Die werd in één week 100 miljoen keer bekeken.