Aung San Suu Kyi ’in goede gezondheid’ na legercoup in Myanmar
Aanhangers van Aung San Suu Kyi voeren actie bij de kantoren van de Verenigde Naties in Thailand. Foto: EPA-EFE

De opgepakte leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is volgens een lid van haar partij in goede gezondheid. Haar partij vraagt wel haar onmiddellijke vrijlating. Activisten roepen na de militaire coup van maandag op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Suu Kyi werd maandag opgepakt tijdens de staatsgreep door het leger. Andere leden van haar partij en de regering werden dinsdag vrijgelaten door de militaire junta. Partijgenoot Kyi Toe plaatste op Facebook een bericht over de gezondheid van Suu Kyi. Hoe hij aan de informatie komt, is niet bekend.

Een ander lid van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) zei dat Suu Kyi opnieuw in huisarrest is geplaatst. Daar zat ze tijdens de laatste periode dat het leger aan de macht was al meer dan vijftien jaar vast. De NLD heeft geëist dat de 75-jarige Suu Kyi wordt vrijgelaten.

Sinds het leger de macht greep in Myanmar heeft Aung San Suu Kyi enkel via een brief die haar partij op sociale media plaatste gecommuniceerd. Daarin riep ze de bevolking op de machtsgreep ‘niet de aanvaarden’. Ze had de brief al voor maandag geschreven, in anticipatie van een mogelijke staatsgreep. Vorige week liet het leger al verstaan een mogelijke staatsgreep niet uit te sluiten.

Verzet

De Yangon Youth Network, een van de grootste activistengroepen in Myanmar, verzet zich tegen de coup en heeft opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Volgens activiste Thinzar Shunlei Yi zijn dokters in het land een gelijkaardige actie begonnen. De telefoon- en internetverbindingen waren tijdens de coup onderbroken, maar werken intussen opnieuw, meldt persagentschap Reuters. Ook banken zijn opnieuw open. Op de normaal drukke markten is het de dag na de staatsgreep nog wel stil en de luchthaven van Yangon, de grootste stad van Myanmar, blijft gesloten.

Bij de recente verkiezingen won Aung San Suu Kyi met een grote meerderheid en behaalde het aan het leger gelieerde USDP een teleurstellend resultaat. Het leger sprak van een ‘massale fraude’ en greep daarom de macht. De noodtoestand werd voor een jaar uitgeroepen en de voormalige generaal Min Aung Hlain aangesteld als waarnemend president. Die beloofde nieuwe verkiezingen.

De Verenigde Staten hebben intussen gedreigd met sancties tegen de generaals van Myanmar.