Calvo stopt als fractievoorzitter Groen
Foto: Geert Van de Velde

Kristof Calvo legt zijn functie als Kamerfractievoorzitter van Groen-Ecolo midden deze maand neer. Hij wil zich toeleggen op inhoudelijk werk, geeft hij als motivering van zijn vertrek. Daarnaast gaat hij ook aan de slag bij de Nederlandse zusterpartij GroenLinks.

Dat meldt Calvo dinsdagmorgen op Twitter. Wie hem opvolgt, is momenteel nog niet bekend. Groen meldt hierover pas midden februari een beslissing te nemen.

‘Als fractieleider word je helemaal opgeslorpt door de dagjespolitiek’, motiveert de Mechelaar zijn beslissing’. ‘Ik wil de komende tijd op een andere manier aan politiek kunnen doen.’ In de Kamer wil hij zich vooral toeleggen op democratische vernieuwing, en staatshervorming.

Calvo stond sinds 2014 aan het hoofd van de Kamerfractie. ‘Ik ben lang en graag fractievoorzitter geweest, maar op post blijven mag geen kwestie worden van ijdelheid in plaats van bevlogenheid’, zegt hij daarover. ‘De vorige beleidsperiode was onze oppositie pittig, maar dat was ook nodig. Ik ben vooral trots dat we vanuit het parlement mee het pad hebben kunnen effenen voor de Vivaldi-coalitie. Die coalitie is ondertussen goed gestart.’

Na het toetreden van de groenen tot de Vivaldi-coalitie werd hij genoemd als kandidaat-minister, maar hij greep naast een ministerpost. Calvo sprak toen van ‘een vertrouwensbreuk’, maar besloot uiteindelijk wel aan te blijven als fractieleider.

Nederland

Behalve gewoon Kamerlid wordt hij ook ‘fellow’ bij de denktank van de Nederlandse partij Groenlinks. Hij zal daar meeschrijven aan ‘een manifest voor groene en progressieve politiek’. ‘Het politiek systeem van onze Noorderburen kan ons inspireren: een sterker parlement, minder particratie en slagkrachtige lokale besturen.’ De combinatie van zijn functie bij Groenlinks met het werk in de Kamer is volgens Calvo ‘haalbaar en kansrijk’.