SpaceX wil dit jaar nog burgers de ruimte in sturen
Foto: REUTERS

SpaceX wil dit jaar nog vier toeristen de ruimte in lanceren tijdens de eerste ruimtevaartmissie ooit die alleen uit burgers zal bestaan. Dat kondigde het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk maandag aan.

De 37-jarige Amerikaanse miljardair Jared Isaacman is al zeker van het eerste zitje in de missie ‘Inspiration4’, waarvan hij ook de commandant zal zijn. Ook de andere drie plaatsen heeft de ondernemer en piloot gereserveerd. Eén zitje zal gaan naar iemand van het St. Jude Children’s Research Hospital in Memphis (Tennessee), de twee andere plaatsen worden verloot. Hoeveel Isaacman heeft neergeteld voor de private missie, is niet bekend.

Eens de crew bekend is, zullen de leden verschillende opleidingen volgen en testen afleggen. De lancering met een Falcon 9-draagraket van op de lanceerbasis van Nasa bij Cape Canaveral is ten vroegste in het vierde kwartaal van dit jaar gepland. Tijdens de meerdaagse missie zal de crew in een baan rond de aarde draaien om uiteindelijk weer in zee te landen voor de kust van Florida.