Platenmaatschappij laat Marilyn Manson vallen na beschuldigingen van misbruik
Foto: Richard Shotwell/Invision/AP

Loma Vista Recordings heeft aangekondigd dat het zal stoppen met het promoten van de muziek van Marilyn Manson. De shockrocker werd maandag door verschillende vrouwen, onder wie actrice Evan Rachel Wood, beschuldigd van seksueel misbruik. Manson heeft het over een ‘vreselijke verdraaiing van de werkelijkheid’.

De platenmaatschappij Loma Vista Recordings heeft zijn banden met Marilyn Manson doorgeknipt. Het stopt met de promotie van zijn meest recente album, dat in september 2020 verscheen, en zal in de toekomst ook geen muziek meer van hem uitbrengen. De Amerikaanse televisiezender AMC laat ook weten dat het een gastrolletje van Manson uit de horrorreeks Creepshow zal knippen.

Kort nadat zijn label hem liet vallen, reageerde de 52-jarige zanger op Instagram. Hij ontkent de aantijgingen van seksueel misbruik: ‘Mijn kunst en mijn leven trekken al langer controverse aan, maar deze recente aantijgingen zijn een vreselijke verdraaiing van de werkelijkheid. Mijn intieme relaties waren altijd met wederzijdse toestemmingen met partners die er hetzelfde over dachten. Dat is de waarheid, ongeacht hoe - en waarom - anderen er nu voor kiezen om het verleden anders voor te stellen.’

Beschuldigingen

Minstens vijf vrouwen hebben maandag, zo goed als tegelijkertijd, via Instagram beschuldigingen geuit tegen de 52-jarige rockzanger, die officieel Brian Warner heet. Actrice Evan Rachel Wood (33), onder meer bekend van de serie Westworld, zegt dat Manson haar ‘psychisch gemanipuleerd’ heeft toen ze nog geen 20 jaar oud was. Daarna werd ze nog jarenlang op verschrikkelijke wijze misbruikt, schrijft ze. ‘Ik werd gebrainwasht en tot onderwerping gemanipuleerd.’

Wood was jarenlang de vriendin van Marilyn Manson. In 2010, enkele maanden na hun verloving, kwam er een einde aan de relatie. Later schaarde ze zich achter een wetsaanpassing in Californië, waardoor beschuldigingen van huiselijk geweld minder snel verjaren. In het kader van een mogelijke uitbreiding van die wet naar de hele Verenigde Staten, getuigde de actrice in 2018 voor een gerechtscommissie in het Huis van Afgevaardigden. Daar verklaarde ze al dat ze jarenlang lichamelijk en psychisch werd misbruikt en verschillende keren werd verkracht. Maar tot nu toe had ze geweigerd om de naam van de dader bekend te maken.

Manipulatie

Samen met Wood traden nog vier andere vrouwen naar voren die zeggen dat ze een relatie met Manson hebben gehad. Ook zij beschuldigen de shockrocker van manipulatie, intimidatie, mishandeling en bedreigingen. Een van die vrouwen zegt ook meermaals te zijn verkracht.

Actrice Rose McGowan (47), die haar verloving met Manson in 2001 verbrak na een relatie van twee jaar, schaart zich achter de beschuldigingen. ‘Toen we samen waren, was hij zo niet. Maar dat zegt niets over zijn gedrag bij anderen voor of na mij’, zegt ze in een videoboodschap op Twitter. De Charmed-actrice zegt ‘vooral trots’ te zijn op de vrouwen die de confrontatie aangaan met hun ‘misbruiker’. McGowan is een uitgesproken stem in het metoo-debat. Ze heeft jarenlang gestreden tegen Harvey Weinstein.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig