Begijnhofkerk in Brussel bezet door sans-papiers
Foto: BELGA

Verschillende collectieven van mensen zonder papieren bezetten sinds zondag de Brusselse Begijnhofkerk aan het Sint-Katelijneplein. Ze willen de kerk bezetten tot ze een kans op overleg krijgen met de overheden. Op die manier willen ze toegang tot gezondheidszorg en het recht op werk vragen.

De sans-papiers, die al enkele jaren in België verblijven, zijn het beu om niet gehoord te worden, klinkt het. Na eerdere acties gericht aan onder meer Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V) gaan de collectieven nu een stapje verder en bezetten individuen en families de Brusselse Begijnhofkerk. Ze hebben naar eigen zeggen de gedeeltelijke toestemming van priester Daniël, zolang het coronaproof blijft.

‘We kunnen de epidemie stoppen door de mensen zonder papieren te regulariseren en ons dezelfde rechten te geven’, stelt een woordvoerder van de sans-papiers. ‘We willen de kans krijgen om te werken. We hebben er genoeg van om dit leven te leiden. Het is zwaar. Er zijn heel wat mensen die het dak boven hun hoofd verloren hebben’, klinkt het.

Knelpuntberoepen

De sans-papiers strijden al verschillende jaren voor het recht op werk en vragen dat zij ingezet worden in knelpuntberoepen en andere sectoren waar het moeilijk is om jobs ingevuld te krijgen. Dat is namelijk nodig om te voldoen aan de voorwaarden van de regularisatie op grond van werk.