Al verschillende ‘verrassingslockdowns’ opgelegd in Hongkong
Wanneer een wijk of gebouw onaangekondigd in lockdown gaat, kan niemand het gebied binnen of buiten totdat de test resultaten bekend zijn. Foto: AFP

In Hongkong heeft de overheid al verschillende verrassingslockdowns afgekondigd in kleinere wijken. Inwoners worden niet op voorhand gewaarschuwd, en de lockdowns zelf worden opgeheven wanneer iedereen getest is. Tot hier toe duurden ze een tot twee dagen.

Sinds vorige week maakt de overheid van Hongkong gebruik van verrassings- of hinderlaaglockdowns: wijken of soms enkel gebouwen worden onaangekondigd in lockdown geplaatst en iedereen moet een verplichte coronatest ondergaan. Wie weigert een test te ondergaan, krijgt een boete van 500 Hongkongse dollar (53,37 euro). Volgens The Guardian vonden er al vier zo’n lockdowns plaats.

De hinderlaaglockdowns, die maar een of twee nachten duren, veroorzaken onrust bij de inwoners van Hongkong. De overheid hield eerst vast aan het verrassingseffect en deelde niet mee aan welke voorwaarden een wijk moet voldoen om onaangekondigd in lockdown te worden geplaatst. De South China Morning Post publiceerde onlangs een artikel met daarin ‘tips’ om te voorspellen welke wijk de volgende hinderlaaglockdown zou moeten ondergaan.

Nu blijkt dat wanneer er een besmetting wordt ontdekt in een woonblok die niet gelinkt kan worden aan een eerdere besmetting, alle bewoners van die blok getest moeten worden. Wanneer een werkplek dan weer twee besmettingen registreert zal daar iedereen getest moeten worden. Verder zal er ook grootschalig getest worden op elke locatie waar sporen van het virus in het riool wordt gevonden.

‘Een puinhoop’

Zondagavond plaatselijk tijd werden 400 bewoners van twee gebouwen in de wijk Lam Tin in lockdown geplaatst. Sommigen van hen vertelden aan plaatselijke media dat de verrassing onnodig was en dat het ‘een puinhoop’ was. Eén inwoner zei dat ze niet wist wat ze moest doen totdat er om 1 uur ’s nachts iemand op haar deur klopte. Ze moest ook via die media vernemen dat niemand van de 400 bewoners positief had getest.

Een lokale politicus vertelde aan RTHK dat de bewoners ongerust waren en zich zorgen maakten over dingen zoals het ophalen van afval tijdens de lockdowns. Anderen zeiden dan weer dat het hen geruststelde dat er geen nieuwe gevallen waren gevonden.

Effectiviteit

Het is ook nog maar de vraag hoe effectief de hinderlaaglockdowns zijn. Op dit moment werden slechts weinig gevallen ontdekt door deze ingrijpende maatregel. Zo werden tijdens de eerste verrassingslockdown 7.000 mensen getest en 13 besmettingen gevonden.

Bij de plaatselijke autoriteiten klinkt het dat de snelle lockdowns hen in staat stellen om snel gevallen te identificeren en hen en hun nauwe contacten te isoleren. ‘We denken niet dat dit een zware last is voor mensen of een verspilling van publiek geld’, aldus de Hongkongse minister van Volksgezondheid Sophie Chan. Er werd al meegedeeld dat er nog meer hinderlaaglockdowns zullen worden afgekondigd. Mogelijk komt er zelfs ‘minstens één lockdownoperatie per dag’ aldus Hongkongs hoofdbestuurder Cheung Kin-chun aan de South China Morning Post.

Sinds het begin van de pandemie werden er in Hongkong 10.453 coronabesmettingen geregistreerd op een bevolking van 7,4 miljoen. Er stierven 181 mensen aan de gevolgen van covid-19. Op dit moment worden er dagelijks gemiddeld 52 nieuwe gevallen ontdekt en sterven er gemiddeld twee coronapatiënten per dag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in