Buitenlandse reacties op staatsgreep Myanmar: ‘zeer bezorgd’
Foto: EPA-EFE

Wereldwijd wordt er gereageerd op de staatsgreep in Myanmar waarbij regeringsleider en omstreden Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi werd opgepakt. De machtsgreep van het leger wordt ‘met klem veroordeeld’.

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès reageert ‘zeer bezorgd’ op de situatie in Myanmar. ‘We veroordelen met klem een staatsgreep die erop gericht is de democratie te ondermijnen, alsook de arrestaties van verkozenen zoals Aung San Suu Kyi’, laat ze maandag op Twitter weten. ‘Wij zullen samen met onze Europese partners nagaan welk gevolg aan deze acties moet worden gegeven’.

Ook voorzitter Charles Michel van de Europese Raad veroordeelt sterk de staatsgreep in Myanmar. Op Twitter roept hij de militairen op ‘om iedereen die tijdens raids over heel het land onwettig opgepakt werden vrij te laten’. ‘De uitslag van de verkiezingen moet gerespecteerd worden en het democratisch proces dient hersteld te worden’, voegt hij er nog aan toe.

De hoge vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Josep Borrell, veroordeelde ‘de coup door het Myanmarese leger’ en hij deed een oproep om de opgepakte mensen vrij te laten. ‘Verkiezingsresulaten en de grondwet moeten gerespecteerd worden’, schreef hij op Twitter. ‘Het volk van Myanmar wil democratie en de EU staat hen bij’.

Intussen heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Antonio Guterres de arrestatie van Aung San Suu Kyi sterk veroordeeld. De VN-Veiligheidsraad zou in de komende dagen vergaderen. De gebeurtenissen in het Zuidoost-Aziatische land ‘brengen een zware klap toe aan de democratische hervormingen in Myanmar’, aldus Guterres in een persbericht.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken riep de militairen op de uitslag van de verkiezingen in november te respecteren. President Joe Biden werd ingelicht over de arrestaties. ‘De VS zullen actie ondernemen als de verantwoordelijken deze stappen niet terugdraaien’, staat in een verklaring van het Witte Huis.

Het Verenigd Koninkrijk uitte eveneens kritiek op het optreden van het leger in de voormalige Britse kolonie. ‘Ik veroordeel de coup en de onwettige detentie van burgers, onder wie Aung San Suu Kyi’, liet premier Boris Johnson weten. ‘De stem van de mensen moet worden gerespecteerd en de burgerleiders moeten worden vrijgelaten.’

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas geeft dan weer aan dat ‘de acties van het leger de vooruitgang ongedaan maken die al geboekt werden op democratisch vlak in Myanmar’. Ook Frankrijk vraagt dat het resultaat van de verkiezingen wordt gerespecteerd.

Turkije ‘verzet zich tegen elke vorm van coup of militaire interventie’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘We hopen dat deze vreselijke ontwikkeling de situatie voor de Rohingya-moslims niet nog bemoeilijkt, die onder slechte omstandigheden leven in Myanmar.’

Ook landen in de regio volgen de situatie in Myanmar op de voet. Singapore en India lieten weten zich grote zorgen te maken. Het grote buurland China sprak de hoop uit dat de partijen in Myanmar onderling een oplossing vinden binnen het kader van de grondwet, zodat de ‘politieke en sociale stabiliteit’ beschermd kunnen worden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat het probeert een beter beeld te krijgen van de situatie. Myanmar is voor China een belangrijke partner in zijn ‘Nieuwe Zijderoute’, de economische en commerciële ontwikkelingsstrategie gebaseerd op samenwerking met landen in de regio

Australië roept verder op tot de vrijlating van Aung San Suu Kyi en de andere politieke leiders van haar partij. ‘We roepen het leger op de wet te volgen, geschillen op een wettige manier op te lossen en iedereen die onrechtmatig is opgepakt onmiddellijk vrij te laten’, zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne in een verklaring.

Japan, dat nauwe banden onderhoudt met Myanmar en het land financieel ondersteunt, riep leger op om ‘snel het democratische politieke systeem te herstellen’. Tokio zette ook druk op Aung San Suu Kyi om harder op te treden tegen discriminatie en etnisch geweld in haar land.

Maleisië roept op tot een vreedzame oplossing voor het conflict over de verkiezingen in Myanmar ‘om negatieve gevolgen voor de inwoners en het land Myanmar te voorkomen’, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Vooral met het oog op de huidige, lastige situatie rond de covid-19-pandemie.’

In Thailand en Japan kwamen mensen die afkomstig zijn van Myanmar op straat om te staatsgreep te veroordelen.

Buitenlandse reacties op staatsgreep Myanmar: ‘zeer bezorgd’
Een betoging voor de ambassade van Myanmar in Thailand. Foto: AP
Buitenlandse reacties op staatsgreep Myanmar: ‘zeer bezorgd’
Ook in Japan werd er betoogd tegen de nieuwe machthebber. Foto: REUTERS

Het Myanmarese leger zegt de controle over het land overgenomen te hebben wegens omvangrijke fraude bij de verkiezingen, en riep voor een jaar de noodtoestand uit. Een voormalig generaal, Myint Swe, is aangesteld als waarnemend president. De staatsgreep gebeurde enkele uren voor een nieuw verkozen parlement zou samenkomen. Aung San Suu Kyi heeft de bevolking via haar partij de Nationale Liga voor Democratie (NLD) opgeroepen om de staatsgreep ‘niet te aanvaarden’.