Trump stelt nieuwe advocaten aan voor impeachment-proces
Foto: REUTERS

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag twee nieuwe advocaten aangesteld die hem zullen bijstaan tijdens het impeachment-proces, heeft zijn kantoor zondag aangekondigd. Het gaat om David Schoen en Bruce L. Castor.

Twee leden van Trumps advocatenteam, Butch Bowers en Deborah Barberi, stapten zaterdag ‘in goed overleg’ op. Volgens CNN heeft later zijn hele team ontslag genomen. De oud-president zou erop hebben gestaan dat verkiezingsfraude onderdeel van zijn verdediging zou zijn, maar de advocaten zagen dat niet zitten.

Schoen vertegenwoordigde eerder de voormalige adviseur van Trump, Roger Stone. Die werd in november 2019 veroordeeld wegens liegen onder ede tijdens het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016. Trump verleende Stone in december 2020 gratie.

Castor is een voormalige openbaar aanklager van de staat Pennsylvania. Is vooral bekend voor zijn beslissing om in 2005 Bill Cosby niet te vervolgen nadat een vrouw de acteur beschuldigde van aanranding. In 2017 klaagde Castor de aanklager van Cosby aan wegens laster en beweerde Castor dat ze zijn politieke carrière had vernietigd als vergelding.

Tweede afzettingsprocedure

Het afzettingsproces tegen Trump begint in de week van 8 februari in de Senaat. Het is de tweede afzettingsprocedure die tegen hem wordt gestart.

De afzettingsprocedure wordt ingezet wegens het aanzetten tot geweld en tot opstand. De Republikein zou de bestorming van het Capitool op 6 januari hebben uitgelokt. Met de procedure hopen de Democraten te bereiken dat Trump zich over vier jaar niet opnieuw verkiesbaar kan stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Vorige week steunde 45 Republikeinse senatoren een mislukte poging om Trumps afzettingsproces te stoppen. Sommige waarnemers zien in die partij-eenheid bewijs dat de voormalige president ook na deze tweede afzettingsprocedure niet ‘afgezet’ zal worden.