Ondanks een verbod zijn zondagmiddag toch honderden betogers naar Brussel afgezakt voor twee betogingen tegen de coronamaatregelen. De politie was massaal aanwezig en voerde bijna vijfhonderd arrestaties uit.

Betogers wilden zondag aan het Atomium en in de buurt van het Centraal Station betogen tegen de coronamaatregelen, maar die betogingen werden door de politie allebei verboden. Op sociale media werd wel nog opgeroepen om naar de hoofdstad af te zakken. Om ontsporingen of rellen te voorkomen, was de politie daarom massaal aanwezig aan de stations Brussel-Noord en Brussel-Centraal.

De politiemacht rond Brussel-Centraal en aan de Kunstberg was indrukwekkend. Honderden agenten van de oproerpolitie en tientallen combi’s stonden er opgesteld. De honderden aanwezige betogers werden in een grote perimeter ingesloten en zo bij elkaar gehouden. Verschillende aanwezigen scandeerden er dat ze hun vrijheid terug willen, maar de situatie escaleerde nooit echt.

De politie pakte in de buurt van de grote Brusselse treinstations uiteindelijk minstens 488 mensen op. Volgens de politie waren er heel wat voetbalsupporters van een vijftal eersteklasseclubs aanwezig. De manifestanten kwamen zowel uit Vlaanderen als uit Wallonië en deden dat met een gezamenlijke boodschap. Ze vinden de coronamaatregelen te streng en eisen hun vrijheid en hun sociale leven terug. Sinds 15 uur worden ze mondjesmaat weer vrijgelaten.

Hoe meer arrestaties er gebeurden, hoe meer betogers Brussel verlieten. De tientallen die toch besloten te blijven hangen, werden sinds 14 uur een per in een ingerekend. Daarmee nam de kans op rellen of grote problemen ook zienderogen af.

Op Twitter laat de Brusselse politie weten dat ze een katapult, messen, voetzoekers, Bengaals vuurs, versterkte handschoenen en een gebitsbeschermer in beslag hebben genomen.

Vorige zondag werd aan de Brusselse Kunstberg een betoging tegen klassenjustitie verboden, al daagden toen toch heel wat betogers op. De betoging werd toen gedoogd door de politie, maar nadien liep het uit de hand en werd er massaal overgegaan tot arrestaties.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig